Poradna Apetýtu: babské rady
Babské rady – posluchači radí sami sobě. Víte, jak vyčistit skvrny nebo jak si poradit se škůdci? Zavolejte nám do studia a nechte se zároveň inspirovat!
Příznivé účinky bezu na lidský organismus znali už naši předkové. Bez se hojně využíval v lidovém léčitelství a přisuzovala se mu i kouzelná moc. Vysazoval se v okolí chalup, aby obyvatele chránil před zlými silami. Těhotné ženy líbaly jeho větve ve víře, že to přinese štěstí nenarozenému dítěti. A když dívka o Štědrém večeru zatřásla bezovou větvičkou a pronesla magickou formulku „Třesu, třesu bez, pověz ty mi, pes, kde můj milý dnes“, podle štěkotu psa si vyvěštila, odkud pro ni přijde ženich.
Bylinný čaj z květů bezu je močopudný, dokáže snížit horečku, vyvolat pocení, nebo dokonce zmírnit dráždivý kašel. Působí také proti bolesti svalů a kloubů. Sušený květ černého bezu můžeme kombinovat třeba s květem rozkétající lípy nebo se šalvějí.
V Apetýtu vám nabídneme bez jako přísadu do krému na ruce a věříme, že bude fungovat také kouzelně.
Připravte si:
- 100 ml vazelíny
- 3 hrsti sušených bezových květů
- lžíci citrónové šťávy
Vazelínu rozpustíme v malém kastrůlku a zašleháme do ní citrónovou šťávu, potom vložíme bezový květ. Necháme hodinku odležet, důležité je, aby byly květy stále ponořené. Po hodin směs scedíme a krém uložíme do uzavíratelné sklenice, kterou uchováváme v lednici.
Související
-
Bezinkový likér
Bylinkářka Blanka Kocourková je pravidelným středečním hostem Apetýtu a do vysílání nám přinesla následující recept na bezinkový likér.
-
Bezový sirup na posílení imunity
Není nikdy pozdě na to, myslet na stav své imunity. Bezy už odkvetly a je na čase posbírat jejich plody na tenhle výborný sirup. Recept pochází od bylinkářky Jarky ...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.