Podzimní vepřová kotleta se sušenou švestkou a kysaným zelím od Miroslava Hoška

Na podzim si člověk dopřává vydatná jídla a začíná zužitkovávat, co nabízí příroda. V této době se nakládá zelí, které se báječné hodí k vepřovému nebo také do vepřového. Vyzkoušejte proto plněnou vepřovou kapsu podle receptu šéfkuchaře a majitele restaurace Tisůvka v Cikháji na Vysočině Miroslava Hoška.

Vepřová kotleta plněná zelím a sušenou švestkou

4 plátky očištěné vepřové kotlety (kotleta á 150 g)
250 g kysaného zelí
čerstvé bylinky (tymián)
cibule
slanina
sůl
pepř
olej
sušená švestka

Postup:

Cibuli a slaninu nakrájíme najemno a spolu se zelím povaříme.

Kotletu očistíme a nakrájíme na plátky. Pokud máme plátky silnější, tak ji trochu rozklepeme. Nožem uděláme v kotletě kapsu. Do kapsy vtlačíme sušenou švestku, směs zelí s cibulí a slaninou. Maso z obou stran posolíme a popepříme. Kapsu nesvazujeme, bude nám při smažení držet sama. Na závěr přidáme čerstvý tymián.

Vepřová kotleta s kořením

Pánvičku rozpálíme a následně nalejeme trochu oleje. Vložíme kotletu a zlehka opečeme po obou stranách. Přibližně dvě až tři minuty z každé strany. Po opečení pokrm dáme ještě na přibližně deset minut do rozehřáté trouby na 180 stupňů. Při opékání se nám maso stáhne a šťáva nám tak nevyteče a kotleta zůstane hezky šťavnatá.

Housku nakrájíme a spaříme spolu s mlékem. Přidáme nakrájenou slaninu s cibulkou a vajíčkem. Všechno zamícháme a z těsta uděláme kuličky, které povaříme přibližně deset minut a máme hotovo.

Plněná kotleta

Miroslav Hošek

Za kuchaře se převlékal už na dětských karnevalech a snil o tom, že bude vařit opravdově. Kuchařem se vyučil ve Žďáru nad Sázavou. Jeho snem bylo získat zkušenosti v cizině a pak si založit vlastní podnik. Oboje se mu splnilo. Pracoval v hotelových restauracích v Německu a Rakousku. Dnes provozuje vlastní restauraci v Penzionu Tisůvka v obci Cikháj na Vysočině. Základem jeho vaření je absence jakékoliv chemie a umělých dochucovadel. Vaří s lehkostí a s úctou k surovinám.