Podvodníci okrádající seniory jsou velmi vynalézaví. Jedinou obranou je nedůvěra

Falešní plynaři, vnuk ve finanční nouzi nebo člověk v nesnázi. Triky podvodníků na seniory jsou různé a nezřídka i účinné.

Jihomoravští policisté řeší od začátku roku 23 případů okradených seniorů. Podařilo se jim objasnit zatím šest z nich. Nedávno zadrželi čtveřici lidí, kteří podle kriminalistů okrádali seniory na Znojemsku a Brněnsku.

Tři ženy a jeden muž vystupovali jako sociální pracovníci nebo zaměstnanci úřadů. Muž čekal vždy v autě a ženy se pod záminkou kontrol nebo šetření vloudili do náhodně vybraného domku, který podle jejich úsudku mohl obývat senior.

Marie Vajďáková z Těšan na Brněnsku měla v obálce připravených deset tisíc na novou ledničku. Schovala si je do nočního stolku. Na začátku roku zazvonila u dveří jejího domu jedna z žen a tvrdila, že ji poslal těšanský starosta na šetření sociální situace seniorky. Další z pachatelek se pak nenápadně dostala do domu také.

„Pořád jsem ji nechtěla pustit, pořád byla u dveří. A když už nevěděla, tak mi povídá – tak víte co, když jste tak samostatná, tak mi ukažte, na jakých kamnech vaříte. Říkala jsem si, že se podívá na kamna a pak vypadne. Jenomže ona se podívala a pořád se ptala dál a postupovala dál,“ popisuje taktiku podvodnice Marie Vajďáková.  

I když žena pobyla uvnitř v domě jen pár minut, její společnici to stačilo. Až když seniorka falešnou sociální pracovnici vyprovodila, všimla si pootevřených dveří do ložnice.

Peníze v zásuvce nebyly a venku už zahlédla jen odjíždějící auto. Utíkala proto na radnici a odsud zavolala policii.

Nedůvěra je na místě k cizím, i k telefonátům „příbuzných“

Pro seniory je pouze jediné doporučení, jak podobným podvodníkům nenaletět: nedůvěřovat nikou, kdo se nám chce vetřít do domu nebo kdo chce půjčit po telefonu peníze.

Oficiální zaměstnanci firem i úřadů jsou vybavení průkazy s razítkem, podpisem vedoucího a datem vydání.

„Nedůvěřovat cizím lidem na ulici, neotvírat dveře, neví-li kdo je za dveřmi. Zvoní-li opravář nebo pracovník vodáren či plynáren, nechat si předložit služební průkaz nebo si tuto skutečnost ověřit na příslušném úřadě. Jestliže volá na pevnou linku údajný vnuk, který sděluje, že měl dopravní nehodu a potřebuje peníze na koupi nového auta – opět být nedůvěřivý a zavolat rodině,“ přidává několik rad vyšetřovatelka Zdeňka Kyliánová.

Důležité je také poctivě zamykat, bezpečnost seniora může zvýšit také přídavný zámek nebo digitální kukátko s malým displejem - to je vhodné třeba pro špatně pohyblivé lidi.

Spustit audio

Související