Počet obézních dětí v posledních letech značně narůstá. Rodina musí jít příkladem, tvrdí lékařka

16. květen 2023

Od 90. let až čtyřikrát narostl počet obézních dětí. S nadváhou se navíc potýkají stále mladší děti. Na vině jsou podle ředitelky a vedoucí lékařky Dětské léčebny Křetín na Blanensku Kateřiny Bednaříkové hlavně špatné stravovací a pohybové návyky v rodinách. Situace se ještě zhoršila během koronavirových lockdownů, kdy děti jednoduše zlenivěly.

Čtěte také

Problém se netýká jen velkých měst, ale paradoxně také vesnic či malých obcí, kde mohou být počty dětí s nadváhou ještě vyšší. Rodiče si často neuvědomují, že svým ratolestem dopřáváním laskomin a tolerováním absence pohybu zakládají na velké zdravotní problémy v pozdějším věku. Mnohdy se také mylně domnívají, že dítě z přebytečných kil jednoduše vyroste. Odborníky vyhledají, až když se k přebytečným kilům přidají další zdravotní problémy. Přitom právě vyváženou stravou a dostatkem pohybu lze nadváze u dětí předejít.

Čtěte také

Co se týká stravování ve školách, situace se podle Bednaříkové velmi zlepšila. Školy značně pozměnily jídelníčky ve svých stravovacích provozech s ohledem na zdravější a vyváženější jídla. „Dnes má ale většina dětí kapesné a tak pro ně není problém si už cestou do školy koupit cokoli, na co mají chuť.“

V poslední době mají u dětí velkou oblibu energy drinky, které jsou pro ně ale velmi nevhodné. Zvlášť, když pohyb částečně nebo úplně chybí. „Všechno je to o jednoduché rovnici příjem – výdej,“ vysvětluje vedoucí lékařka léčebny.

Jít příkladem

Kateřina Bednaříková

Rodiče by proto měli nejen sledovat vývoj dítěte, podporovat ho ve správných návycích a motivovat k pohybu, ale především by měli sami jít dětem příkladem. A pokud dítě rychleji přibírá na váze, pak je na zvážení pomoc odborníků.

Zásadní úlohu v úspěšné léčbě sehrává přístup rodiny. Lékaři a diabetologové tak věnují svůj čas i edukaci rodičů. „Nejde, aby se dítě vrátilo domů a mělo odlišné jídlo než rodiče. Tam lze správné návyky udržet těžko a samo dítě situaci nemusí zvládnout,“ upozorňuje Bednaříková. Pak se může stát, že se dítě do léčebny opět vrátí s nadváhou. „Pobyty v naší léčebně jsou hrazené z veřejného pojištění, rodiče se tak nemusí obávat, že by léčba obezity u dětí měla dopad na jejich rodinný rozpočet,“ uzavírá Kateřina Bednaříková.

Spustit audio

Související