Plicní lékařství rovná se tuberkulóza a léčebna v horách? To už dávno neplatí, říká pneumolog Sova

19. duben 2022

Od minulého roku vede Milan Sova Kliniku nemocí plicních a tuberkulózy ve Fakultní nemocnici Brno. A nevstoupil zrovna do klidných vod, protože téměř vzápětí se vzedmula podzimní vlna covidu-19. „Nejvíc práce máme od podzimu do jara, kdy je zvýšený výskyt smogu nebo sezóna respiračních onemocnění,“ popisuje lékař.

„Lidé mají zažitou představu, že plicní rovná se tuberkulóza a léčebna v horách. Něco jako Kouzelný vrch od Thomase Manna o německých tuberácích. To už dávno není pravda,“ podotýká pneumolog.

V Česku kouří přibližně 2 300 000 tisíc lidí, kolik z nich má vůli a přání s kouřením přestat? „Asi 80 % kuřáků chce přestat kouřit, ale nemají k tomu pevnou vůli, takže nejlepší je, když si zajdou do specializované poradny, kde s nimi pracuje celý tým včetně psychologa – tam už je velká šance, že cigaretu zahodí. Dokonce 40-50 % pacientů je v odvykání od cigaret po návštěvě poradny úspěšných. Ale znám také hodně lidí, kteří dokázali s kouřením skončit ze dne na den. Většinou to způsobil nějaký životní impuls,” zamýšlí se lékař.

plíce

Mají nějaký vliv i odstrašující obrázky na krabičkách cigaret? „Existují studie, které dokazují, že to dokáže kuřáky od cigaret odradit, efekt to má. Víme, že kouření není zdravé, že vede k rakovině a můžeme znát ze svého okolí někoho, kdo umřel na rakovinu plic, ale přesto si někteří cigaretu zapálí,“ říká Sova.

„Pokud máme těžkého kuřáka, který kouřil dvacet let, tak riziko, že se u něj vyvine rakovina plic, je pořád stejné, i když přestane kouřit. Takže pokud jsme si prokouřili plíce, tak ta nálož se věkem sčítá a riziko se zvyšuje. Velkou roli hraje u každého i genetika a rovněž náhoda, takže přesně nevíme, proč některým závislým kuřákům cigarety neublíží a někteří se dostanou do nemocnice.”

Jaké trendy zaznamenal v souvislosti s kouřením a s elektronickými cigaretami? Jak vypadají zdravé plíce a co všechno vydrží? Jak správně používat respirátor? A jak se obor pneumologie posunul dopředu? Poslechněte si záznam Apetýtu s Lucií Hostačnou.

Spustit audio

Související