S bylinkářkou: Co pomáhá na posílení imunity a co při odvykání kouření

Rakytník, echinacea, šípky a další byliny jsou velkým pomocníkem na posílení naší imunity. S bylinkářkou Danou Stříbrnou jsme nahlédli do herbáře a připomněli, jak je správně užívat. A nechyběly ani zajímavosti o nakládaném kysaném zelí.

Po vánočním hodování je dobré dát si zeleninu, pomůže například růžičková kapusta, kysané zelí, brokolice, a přidané nastrouhané jablko. Zelí je bohatým zdrojem vitamínů a také pomocníkem s trávením.

Pomoc s novoročním předsevzetím

Bylinky mohou pomoct také s odvykáním kouření. Podle paní Stříbrné je to směs majoránky, puškvorce, petržele, arniky, vlčího máku, yzopu a mařinky. Čaj z této směsi regeneruje organismus, pomáhá zbavit se zůstatkového nikotinu a zároveň potlačuje chuť na kouření. Respektive, po popíjení tohoto čaje už kuřákovi cigareta nechutná. Kuřák, který chce odvyknout, může také žvýkat kousky puškvorce, ani po něm cigareta nechutná.

Kdy je správné začít s očistou organismu a které bylinky se k němu nejlépe hodí? Jak si v zimě odlehčit? Co platí na dětskou rýmu a jaké bylinky by naopak děti zatím užívat neměly? A co pomůže s plynatostí a afty? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Jak vyrobit rakytníkový olej

Plody rakytníku nejen, že dodají vitamíny, ale jsou dobré i na psychiku, vyrovnávají v těle energii. Můžete z něj vyrobit cokoliv; nejlepší je udělat z něj olej. Recept je od paní Dany Stříbrné:

  • nadrcené plody rakytníku smíchejte s například olivovým, mandlovým nebo i slunečnicovým olejem, tak, aby plody byly ponořené
  • přikryjte a 3 a 4 týdny nechte na teplém místě
  • každý den je dobré směs rakytníku a oleje promíchat
  • po 3 – 4 týdnech olej přes plátýnko přelijte nejlépe do tmavé lahve, kterou pak uchovávejte v chladu

A potom už stačí užívat jednu lžičku denně. Olej z rakytníku dodá nejen vitamíny a povzbuzení, ale zregeneruje i sliznici úst. Olej můžeme použít i na pleť, proti vráskám, a hojí také rány.

Spustit audio

Související