Patra výškových budov v Adamově budou mít svá čísla. Zjednoduší to zásahy hasičů

Dobrovolní hasiči postupně označují patra všech výškových budov v Adamově na Blanensku. Žádná norma to aktuálně nenařizuje, případné značení je různé. Jeho sjednocení má pomoct hlavně dobrovolným hasičům, kteří díky tomu rychleji najdou místo zásahu. 

Všechna patra mají být očíslovaná do konce letošního roku. Za pořízení cedulek město zaplatilo 80 tisíc korun. Místní hasiči by chtěli projekt rozšířit i do dalších měst.

„Když jedeme resuscitovat, tak se mnohdy stává, že neumíme přesně trefit patro. Oznamovatel je zavřený s pacientem v bytě a my běháme po tom patrovém domě a snažíme se dohledat to nadzemní podlaží,“ popisuje velitel adamovských dobrovolných hasičů Petr Kupka jeden ze zásahů, kdy způsobuje nejednotné značení pater problémy.

Lidé si často pletou patro a nadzemní podlaží. Patro je odvozené od přízemí. Ale nadzemní podlaží souvisí s terminologií stavebního zákona a počítá se od terénu. Takže v praxi je to tak, že když stojíme v 0. patře, tak jsme v přízemí, jenže z hlediska stavebního je to 1. nadzemní patro. Problémy jsou hlavně u starších domů, které mají takzvaná mezipatra. Adamovští hasiči se rozdíly snaží reflektovat a zjednušit situaci hlavně u domů, kde jsou výtahy. Tam budou čísla pater odpovídat tomu, jak jsou značená právě ve výtahu.

Podle mluvčí profesionálních hasičů Nicole Studené podobné situace řeší už operátor linky 112 nebo 150. „Operátor se zeptá, kde to přesně je. Proto je důležité, aby když někdo na tísňovou linku volá, nepoložil první.“ S ukončením hovoru má volající počkat na výzvu operátora.

autor: ahe
Spustit audio

Související