Dobrovolníci z Brna vyrábí ochranné štíty pro zdravotníky, na 3D tiskárnách jich vyprodukují stovky

30. březen 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

Stovky ochranných štítů z plexiskla vyrábí v těchto dnech dobrovolníci z brněnské dílny FabLab. Digitální laboratoř slouží za běžného provozu kutilům. Ty teď u strojů vystřídali dobrovolníci, kteří na nevyužitých přístrojích tisknou plastové části štítů. Jednotlivé díly pak v laboratoři rovnou i kompletují a hotové pomůcky posílají tam, kde jsou v danou chvíli nejvíc potřeba.

„V běžném módu máme otevřeno 24/7 pro kutily, ale teď jsme prostor museli zavřít a tak se snažíme pomáhat pomocí našich technologií – 3D tiskáren, laserových řezaček – a vyrábět na nich pomůcky pro záchranáře, lékaře,“ říká Tomáš Mejzlík, který koordinuje práci v laboratoři.

Dobrovolníci z Brna začali vyrábět ochranné štíty pro zdravotníky

Dobrovolníci mají v prostorné místnosti k dispozici 25 tiskáren, na kterých zvládnou denně vyrobit zhruba 300 ochranných štítů.

A jak tisk funguje? „Tiskárna potřebuje nějakou předlohu, u 3D tiskárny to je 3D model, který se vloží do programu, který rozseká model na vrstvy, které potom tiskárna tiskne,“ vysvětluje Jan Vejtasa.

Když mají dobrovolníci štíty zkompletované, rovnou je i dezinfikují. „Trvá to zhruba 10 minut, podle množství materiálu, pak to uzavřeme a už se to neotvírá, než se to dostane ke zdravotníkům,“ dodává Mejzlík.

S výrobou pomáhá také Martin Stejskal, který stál u zrodu iniciativy 3D tiskem proti COVID-19. „Jak vypukla ta koronavirová infekce, tak jsme se začali bavit jako komunita 3D tiskařů, jak bychom mohli pomoct. Lidi se zapojili prakticky všude, máme udělané kompletační střediska, zatím to vychází jedno středisko na kraj.“

Zatím dobrovolníci poslali 50 štítů olomoucké nemocnici a dalších 100 Dětské nemocnici v Brně. Příští várku se chystají darovat jihomoravským záchranářům.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Související