Armáda potřebuje posily. Noví rekruti nastoupili na intenzivnější kurz vojenské přípravy ve Vyškově

Navzdory mimořádným opatřením proti šíření koronaviru nastoupilo dnes ve Vyškově asi 500 nováčků do kurzu základní vojenské přípravy. Armáda podle svých slov nové posily potřebuje.

Sérií opatření se ale bude snažit zabránit, aby se nákaza na akademii dostala a rozšířila. Rekruti musí kurz zvládnout v polovičním čase a areál po celou dobu nesmí opustit. Instruktoři se u nich budou střídat po třech týdnech.

Každý z armádních nováčků musí před akademií projít zdravotní kontrolou, instruktoři v ochranných oblecích jim měří teplotu a taky rozdávají roušky a rukavice. Kvůli bezpečnostním opatřením bude tentokrát kurz základní přípravy kratší, potrvá jenom šest týdnů. O to ale bude intenzivnější.

„Po celou dobu budou příslušníci kurzu zde v areálu, v normálních podmínkách jsou zde cvičící čtyři dny v týdnu a tři dny čerpají náhradní volno. V tomto případě je výcvik šestidenní,“ zdůrazňuje velitel akademie Radek Hasala.

Teoretická příprava

Po celou dobu se budou vojáci pohybovat jen v 20členných skupinách, které se vzájemně nepotkají. První dva týdny se navíc budou připravovat jen teoreticky, musí si totiž splnit dvoutýdenní karanténu.

„První týden pro nás nejkritičtější, nejčastěji totiž může člověk onemocnět do toho týdne od kontaktu s nemocným,“ vysvětluje hlavní hygienička ministerstva obrany Jana Fajfrová.

Veronika Černá přijela na kurz z Olomouce, složité bylo podle ní připravit se na několikatýdenní izolaci hlavně psychicky. „Nevědět, co si pořádně sbalit, co mě tady čeká těch šest týdnů, jestli to vůbec splní to, co má. Pocity mám smíšené.“

Pokud by se u kohokoliv v průběhu kurzu objevily zdravotní problémy, zůstane v izolaci na pokoji a musí podstoupit test. Další postup by pak určil hygienik.

autor: hf
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.