Pandemie zkomplikovala život samoživitelům. Přibývá těch ohrožených příjmovou chudobou

České domácnosti si v prvním roce pandemie koronaviru finančně polepšily. Ukazují to zveřejněná data Českého statistického úřadu. Vyplývá z nich ale mimo jiné to, že příjmy klesly naopak neúplným rodinám s dětmi. Celkové riziko ohrožení příjmovou chudobou je ale menší.

Data vycházejí z průzkumů z let 2020 a první poloviny roku 2021. Jsou to ta nejnovější, která mají k dispozici. Do statistiky se nepromítlo nedávné zdražení cen energií. Český statistický úřad prozatím nedokáže odhadnout, jak se v jednotlivých kategoriích projeví. Na to si budeme muset počkat, až statistici budou mít dostatek relevantních podkladů.

Více o životních podmínkách český domácností se můžete dozvědět z prezentace Českého statistického úřadu.

Pandemie koronaviru nejvíce dopadla na neúplné rodiny. Jak moc?

Podle statistiků je bezmála každá třetí neúplná rodina (tedy domácnost, kde chybí jeden z rodičů) ohrožena příjmovou chudobou. Podíl se v roce 2021 oproti roku 2020 zvýšil. U úplných rodin je přitom pětkrát nižší. Velmi si podle statistiků polepšili osamělí senioři, u kterých podíl klesl nejvíce ze všech sledovaných skupin. Z 37 na 27 %.

„Vzestup zaznamenala i hladina důchodů. Je zcela zřejmé, že na růstu příjmů se z pohledu zdrojů nejvíce podílely sociální příjmy. Z těchto dávek největší díl patřil zvýšenému rodičovskému příspěvku, takzvanému ošetřovnému, pak také jistou část tvořila dávka takzvaného rouškovného pro seniory,“ vysvětluje důvody Jiří Pekárek z České statistického úřadu.

V průměru má patnáct osamělých seniorů ze sta obtíže vyjít s příjmy. U neúplných rodin je to jednou tolik, tedy více jak každý čtvrtý samoživitel má velké problémy s chodem domácnosti po finanční stránce.

Statistici se zaměřili i na to, jak se žije dětem a do jaké míry jsou ohroženy materiálními nedostatky. Jaké jsou výsledky?

Srovnávali loňský rok s rokem 2014. Z výsledků vyplývá, že jsou děti daleko lépe zaopatřené než před lety. Největší problém mají rodiče například se zaplacením týdenního táboru nebo dovolené o prázdninách. Jsou to ale necelé čtyři případy ze sta. V roce 2014 to bylo jednou tolik. Rodiče zhruba 3 % dětí si nemůžou momentálně dovolit koupit například sportovní vybavení nebo pravidelně platit zájmové kroužky.

V obsáhlých datech se dají najít i rozdíly v jednotlivých krajích. Jak se žije podle statistiků lidem na jižní Moravě oproti jiným místům v republice?

Těch sledovaných údajů jsou stovky, vypíchneme alespoň nějaké. V Jihomoravském kraji si podle statistiků v roce 2021 nemohla dovolit týdenní dovolenou jednou za rok skoro každá pátá domácnost, což je republikový průměr. Nejhůře jsou na tom v tomto ohledu domácnosti v Olomouckém kraji, kde tento problém měla bezmála každá třetí domácnost.

Relativně dobře v Jihomoravském kraji vycházejí domácnosti s příjmy. Zatímco velké problémy mají dvě až tři domácnosti ze sta, nejhůř jsou na tom v Pardubickém kraji, kde je takových domácností jednou tolik. S obtížemi je to dokonce třikrát více domácností, než na jižní Moravě.

A ještě jeden ukazatel: vandalství a kriminalita v okolí domova. Tam je náš kraj pod republikovým průměrem, což je dobře. Problémy s ní mají necelé 4 % domácností, ještě lépe je na tom Vysočina, nejhůře pak v tomto ohledu kraj Karlovarský, kde se s těmito problémy potýká každá devátá domácnost.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související