Brno schválilo rozpočet na příští rok, třetina nákladů půjde na nové investice

18 miliard a 800 milionů korun. Takové výdaje by mělo mít Brno a jeho městské části v příštím roce. Je to o skoro 2 miliardy víc než letos. Vyplývá to z rozpočtu, který dnes schválili zastupitelé města. Příjmy přitom budou o 3 miliardy nižší. Rozdíl Brno pokryje především z plánovaného úvěru nebo prodeje zbytného majetku, především nemovitostí. Podle některých opozičních zastupitelů ale hrozí, že se město zadluží až příliš.

Třetinu plánovaného rozpočtu samotného Brna tvoří investice, které jsou ty největší? Rozpočet samotného Brna bez městských částí je víc než 17 miliard korun, na investice půjde přes 6 miliard. Jsou to hlavně Janáčkovo kulturní centrum, napojení bohunického kampusu na tramvajovou trať, vznik víceúčelové haly na výstavišti anebo podíl na dostavbě velkého městského okruhu, který ale platí především Ředitelství silnic a dálnic.

Výtky opozice

Bývalý primátor Petr Vokřál zvolený za hnutí ANO, nyní nestraník, kritizoval, že plánované investice budou stát víc peněz, než je v návrhu rozpočtu uvedeno, a to třeba kvůli navýšení cen materiálů nebo energií. „Ty investice nejsou rozloženy v čase, všechno se to nakumuluje do strašně krátké doby, pokud to opravdu vznikne. Kvůli růstu všech cen to není konečná bilance zadlužení. Může se stát, že multifunkční hala nebude 3,5 miliardy, ale 4,5 miliardy.“

Podle Vokřála je tak možné, že zadlužení města bude ještě vyšší. Ostatně výhled rozpočtu na rok 2024 ukazuje, že dluh by sahal až k 7 miliardám, teď je ve výši dvou a čtvrt miliardy korun. Sedm miliard je podle Vokřála maximální hranice, ale není jisté, že dluh tuto částku nepřekročí. Hrozit by tak mohlo, že se rozvoj města zastaví.

Čtěte také

Primátorka Markéta Vaňková z ODS věří, že město takové zadlužení zvládne. A doplnila, že na nárůst cen komodit město reaguje. „Vnímáme, že je poměrně složitý vývoj na trhu s energiemi, dali jsme si rezervu půl miliardy korun právě na případné zvýšení energií a také na platy zaměstnanců.“

Rozpočet na příští rok nepodpořili nakonec čtyři zastupitelé, tři z hnutí SPD a bývalý primátor Vokřál, dalších šest zastupitelů se zdrželo hlasování. Z opozičních lavic naopak přístup města hlavně ve vztahu k plánovaným investicím pochválil zastupitel David Aleš, dříve z hnutí ANO, teď nezávislý.

Zahájí Brno všechny velké investice?

Magistrát plánuje, že výstavbu Janáčkova kulturního centra za nejméně jednu a půl miliardy korun zahájí v létě. V lednu začne hledat firmu, která koncertní sál v centru města postaví. Na víceúčelovou halu za asi 4 miliardy korun už Brno výběrové řízení vypsalo, i tu chce začít stavět příští rok.

Otazník visí nad atletickou halou za 800 milionů, která je v rozpočtu také zanesená – magistrát požádal o dotaci Národní sportovní agenturu, bez jejíhož přispění prý stavba nezačne.

Na tuto investici je přitom už nasmlouvaná firma a čeká na pokyn od města. Společnost slíbila, že na rozhodnutí počká do dneška, primátorka Vaňková na to řekla, že se zástupci firmy opět jednají o tom, aby dali magistrátu ještě víc času, než se dozví verdikt Národní sportovní agentury. Pokud by stavba haly nezačala, nehrozí podle primátorky městu vůči nasmlouvané stavební firmě žádná pokuta.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související