Kostel svatého Jakuba v Brně čeká rekonstrukce, ve věži bude vyhlídka

Pohled na gotický kostel svatého Jakuba v centru Brna se příští dva roky promění. Tamní farnost začne s jeho rozsáhlou rekonstrukcí a chrám tak obklopí lešení. Oprava bude stát přes 130 milionů korun.

Podle faráře Jana Pacnera opraví dělníci hlavně střechu, ta bude prakticky nová. Pak kamenné ozdoby na vnějších zdech – ty jsou podle Pacnera ve špatném stavu a mohlo by hrozit, že se uvolní a někoho zraní. Výměna čeká taky velká okna, respektive jejich uchycení ve zdech, nové bude i vnitřní osvětlení – to jsou ty nutné opravy. Přibude k nim ale ještě jedna, která trochu změní provoz kostela s turisty oblíbenou kostnicí.

„Zároveň je vymyšlen plán zpřístupnění věže až do výšky 42 metrů, to znamená do báně, kde se udělají čtyři okna – to už je domluveno s památkáři.“

Nová vyhlídka a bezpečný provoz

Kostelní věž měří přes 90 metrů, vyhlídka by tedy měla být zhruba v polovině. Do věže se nyní lidé dostanou, ale jen částečně. V létě bývá otevřená každý den, v zimní dny od pátku do neděle.

Nový provoz by měl být pravidelnější a podle faráře Pacnera taky bezpečnější. „Problém byl, že se lidé dostali jen na kúr, mohli nahlédnout na krov, dostali se ke zvonům, výš se nedalo jít – z bezpečnostního hlediska by se to nedalo povolit. Tam se tedy udělají prvky, aby se tam dalo bezpečně chodit, poměrně náročné je to i s protipožárním vybavením.“

Lidé v Brně tak budou mít po věži Staré radnice, Petrově nebo třeba střeše městské tržnice přístupnou novou vyhlídku na centrum města.

Práce na dva roky

Hlavní práce by měly začít 10. ledna, skončit mají nejpozději na konci roku 2023. To je proto, že farnost získala evropskou dotaci ve výši skoro 112 milionů korun a musí mít podle dotačních pravidel práce hotové v daném termínu. Proto se muselo zkrátit předpokládané trvání oprav ze čtyř let na dva roky.

Na rekonstrukci přispěje víc než deseti miliony farnost ze svého, dalších deset milionů dá z rozpočtu město Brno. „Přece jenom to býval městský kostel a taky je tam Turistickým informačním centrem provozovaná kostnice. My jsme se proto rozhodli poskytnout dotaci. Pro město to bude i unikátní věc – zpřístupnění věže, ze které půjde vidět celý střed města,“ řekl náměstek primátorky Petr Hladík z KDU-ČSL.

I přes tuto dotaci ale nebudou nakonec opravy v původně plánovaném rozsahu. Projekt musela farnost kvůli rostoucím cenám ve stavebnictví mírně upravit – nezbydou tak třeba peníze na restaurování varhan. Na ty farnost zpracovává nový návrh.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související