Památku zesnulého Václava Havla uctily v brněnských ulicích stovky lidí

19. prosinec 2011

Asi tisíc lidí se v neděli večer sešlo na Moravském náměstí v Brně, aby si připomněli památku zesnulého Václava Havla. Stovky svíček pod jeho fotografií a státní vlajkou hořely také u morového sloupu na náměstí Svobody.

Pietní akce s názvem „Nenechme zemřít Havla v nás“ byla zorganizovaná prostřednictvím internetových sociálních sítí.

První porevoluční český prezident Václav Havel zemřel v neděli ráno. Bylo mu 75 let. Politik, dramatik, spisovatel a ochránce lidských práv zemřel ve spánku na své chalupě na Hrádečku.

„Měl jsem život pestrý a zajímavé na tom je, že jsem měl dobrodružný život, a přitom povahou nejsem vůbec dobrodruh,“ řekl Václav Havel v jednom z posledních rozhovorů pro Český rozhlas, „já jsem člověk velmi klidný, nenápadný, střízlivý a za svůj dobrodružný život vděčím spíš osudu, dějinám než sobě, jakožto nějakému vyhledávači dobrodružství.“

Zpráva o úmrtí bývalého prezidenta otřásla i režisérem Břetislavem Rychlíkem, který se s Havlem seznámil v roce 1983 po jeho návratu z vězení. „Za ideály a hodnoty, které reprezentoval, ručil svým životem – léty věznění, ústrků a ponižování komunistickým režimem,“ zdůraznil Rychlík.

autoři: hon , gaj
Spustit audio