Ořechové nebe od Jany Hauptmannové je super dezert s vůní kakaa a čokolády
Není nad vůni čokolády. Při kousnutí cítíte, jako když ztuhne kakao v ústech. Brownies je proti tomuto dezertu suchá sestřenice. Ochutnáte jeden kousek a chcete další. Recept, kde máme asi nejvíc vajec za celou historii Pochoutkového roku, upekla Jana Hauptmannová z Pohoří.
Ořechové nebe od Jany Hauptmannové je super dezert s vůní kakaa a čokolády
- Na piškot:
- 10 bílků
- 200 g cukru
- 1 lžíce kakaa
- 5 lžic polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 100 g mletých nesolených arašídů
- špetka soli
- Na vymazání:
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce polohrubé mouky
- Na krém:
- 10 žloutků
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g hořké čokolády
- 200 g másla
- 100 g sekaných neslaných arašídů
- Na glazuru:
- 200 g hořké čokolády
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce oleje
- 100 g sekaných neslaných arašídů
Postup
Do mísy dáme bílky a trochu soli a začneme v robotu šlehat sníh. Když zbělá a trochu nabyde přisypeme opatrně cukr a došleháme sníh do husté hmoty (až se budou dělat špičky).
K pevnému sněhu přisypeme předem smíchanou mouku s kypřicím práškem a kakaem. Přisypeme mleté nesolené arašídy. Vše opatrně promícháme stěrkou, aby sníh příliš nespadl, ale získali jsme lehké těsto na piškot.
Plech vymažeme olejem a vysypeme moukou. Těsto vylijeme na plech, uhladíme nožem a pečeme 15–20 minut při 180 °C.
Mezitím si připravíme krém.
Do hrnce nalijeme malou vrstvu vody a do ní položíme menší kastrůlek, do kterého jsme dali žloutky, moučkový a vanilkový cukr. Směs pak začneme na plotně zahřívat a šlehat do zhoustnutí. Zahřátím žloutky zároveň pasterujeme.
Do odstavené směsi pak zamícháme nalámanou hořkou čokoládu a směs vymícháme dohladka.
Stranou v míse utřeme povolené máslo do pěny. Posléze do něj přidáme čokoládovou směs a vymícháme hladký čokoládový krém. Nakonec do něj zamícháme nasekané arašídy.
Krém rovnoměrně rozetřeme na upečený a vychladlý piškot.
Připravíme si glazuru, kterou všechno přelijeme. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme dvě lžíce másla, čtyři lžíce oleje a vše promícháme.
Přelijeme přes dezert, posypeme sekanými arašídy a necháme v chladu zatuhnout.
Jana Hauptmannová
Recept našla před patnácti lety v časopise. Zalíbil se jí obrázek a množství vajec a čokolády. „Říkala jsem si, že to musím zkusit, že to musí být opravdu dobrý, když je tam toho tolik,“ směje se naše soutěžící. Práci na receptu zvládla jako vichřice. Pracovala neuvěřitelně rychle.
Paní Hauptmannová nás hned po příchodu pozvala ke stolu a podávala rozlítané španělské ptáčky a řízek s bramborami. Prohlédli jsme si také její krásnou zahradu a v kuchyni obdivovali řadu velkých zavařovacích sklenic plných vlastnoručně nasbíraných a usušených hub.