Odpovědnost i vzájemná důvěra. Letošní povodně byly z mnoha pohledů mimořádné, říká Antonín Tůma z Povodí Moravy

24. září 2024

Povodně, které v uplynulých dnech zasáhly Česko, byly velkým náporem i na regulační soustavu Povodí Moravy. Ředitel pro správu povodí Antonín Tůma poznamenal, že letošní povodně byly z mnoha pohledů mimořádné.

Především připomněl, že všichni pracovníci podniku museli přijímat těžká rozhodnutí s velkou mírou zodpovědnosti. „Všichni na svých místech, včetně následného zvládání povodní… měli zkrátka koule.“

Litovel

Klíčová podle Tůmy byla spolupráce s Českým hydrometeorologickým ústavem. Díky přesným předpovědím mohli vodohospodáři s několikadenním předstihem vytvořit volné kapacity ve vodních nádržích. Museli přitom brát v potaz řadu vlivů, ať už jde o zastavení lodní dopravy, opatření na stavbách v korytech řek (například v Brně na Poříčí) nebo v průběhu dešťů také přítoky z městských kanalizací.

Přehrady museli vodohospodáři upouštět tak, aby jednak neohrozili dodávky pitné vody, ale zároveň, aby se zvýšené průtokové vlny takříkajíc nepotkaly v soutocích řek. Pracovníci ČHMÚ současně pracovali nonstop, aby mohli Povodí Moravy dodávat každou hodinu aktualizované výpočty a předpovědi.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.