Od pondělka přes Dornych neprojedete. Máme pro vás mapky, plánky i infocedule

Už v pondělí 12. března bude cesta na jih Brna směrem ke Komárovu a na D2 vypadat úplně jinak. Začnou totiž dva a půl roku trvající práce, které postupně uzavřou ulici Dornych a poté Plotní ulici.

Kromě řidičů, kteří okolo autobusového nádraží Zvonařka pravidelně projíždějí, by se na změny měli připravit i lidé zvyklí využívat hromadnou dopravu.

Místo tramvajové linky číslo 12 budou jezdit náhradní autobusy x12. Tramvaje zajedou na smyčku u Zvonařky, přestupním uzlem se ale stane Úzká ulice u nákupní Galerie Vaňkovka.

Odtud budou jezdit taky autobusy číslo 40, 48 a 63, mimořádně také autobusy linky 50. Pojedou přes Uhelnou a Opuštěnou ulici a v první fázi oprav projedou Plotní ulicí, kde vznikne zastávka v Železniční ulici. A poté odjedou dál do Komárova, kde vznikne další přestupní uzel, konkrétně u zastávky Komárov a na Mariánském náměstí.

Informační tabule, které budou řidiče navádět na objízdné trasy.

Jiný směr naberou autobusy linky 67, které budou jezdit po Černovickém nábřeží a Masné ulici. Mají takto zajistit, aby se zaměstnanci dostali do CTParku Ponávka. Podle provozního ředitele brněnského dopravního podniku Jana Seitla budou z Úzké ulice autobusy jezdit zhruba každé tři minuty.

Auta čekají objížďky

V průběhu první části prací se automobily neodstanou do ulice Dornych, tedy kromě vjezdu do tamějších obchodních domů. Aby veškerá doprava projížděla přes souběžnou Plotní ulici není možné, protože tato ulice je jako jedna ze spojnic jihu a centra města a hlavně dálnice D2 už teď velmi přetížená, hlavně v ranních špičkách.

Plán objízdných tras

Proto magistrát stanovil další objízdné trasy pro auta. Ta první povede ve směru z centra po Opuštěné ulici přes Heršpickou a Vídeňskou na dálnici D1, kudy lidé projedou mezi exity na 194. a 196. kilometru. Tam se můžou na sjezdu napojit a odjet ve směru na Komárov.

Druhá objízdná trasa vede přes Zvonařku a Hladíkovu ulici dál po Olomoucké a Ostravské, kde se na mostě napojí na Černovickou ulici, a dále až do Komárova na Hněvkovského. Obě trasy tedy znamenají několikakilometrovou zajížďku.

Informační tabule, které budou řidiče navádět na objízdné trasy.

Možné bude ještě využít případně kratší cestu přes Masnou ulici a Černovické nábřeží, která se napojuje do Černovické ulice.

Poslední tramvaj vyjede v neděli večer

Historicky poslední jízda tramvaje po původní trati ulicí Dornych si jistě zaslouží něco mimořádného. Kdo nasedne do šaliny Porsche 13T, která vyjede ze smyčky Zvonařka směrem do Komárova a zpět ve 22:40, může posoudit, jaké řidičské kvality má generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Právě on totiž usedne do kabiny řidiče na cestu do Komárova a zpět. Jízda je veřejná a může se jí zúčastnit kdokoli. Noční spoje už pojedou objízdnou trasou

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související