Od neděle začne platit na železnici novinka: jednotná jízdenka. Jaké přinese výhody?

11. prosinec 2020

Od neděle (13. prosince) vstoupí v platnost nové jízdní řády vlaků i autobusů. Zároveň začne fungovat také novinka, která má zjednodušit cestování na železnici: jednotná jízdenka. Zatímco dosud si lidé museli kupovat více jízdních dokladů, pokud pro svoji cestu využívali spoje různých dopravců, od neděle jim bude stačit jediný lístek.

Jednotná jízdenka s názvem One Ticket měla původně v celém Česku platit už letos. Systém ale nebyl dostatečně připravený a firma Cendis, která ho pro ministerstvo dopravy připravuje, potřebovala doladit jeho fungování. Zkušební provoz běží od června na dvou regionálních tratích v Čechách, které obsluhuje pět různých dopravců.

Čtěte také

Od neděle by měl tedy systém platit v celé republice, kde osobní vlakovou dopravu provozuje celkem 13 společností. V Jihomoravském kraji se to týká jen dvou, a to Českých drah a společnosti RegioJet, která provozuje rychlíkovou linku R8 na trase Brno – Přerov – Ostrava – Bohumín.

Výjimky, kde jednotná jízdenka platit nebude

OneTicket bude fungovat pouze v těch spojích, které objednává Ministerstvo dopravy nebo kraje. Na komerčních linkách jednotlivých dopravců platit nebude. V případě Českých drah se to týká třeba vlaků pendolino mezi Prahou a Ostravou nebo některých rychlíků s označením IC, EC nebo SuperCity.

Jednotná jízdenka nebude platit ani ve vlacích RegioJetu na trase Praha – Brno – Břeclav – Bratislava nebo Vídeň. V příštím roce by se k projektu měly postupně připojit i komerční spoje těch dopravců, kteří o to projeví zájem. Třeba Regiojet o to podle mluvčího Aleše Ondrůje zájem má.

Alternativa, nikoliv náhrada

Jízdenky jednotlivých dopravců, případně jízdní doklady prodávané v rámci IDS JMK budou ve vlacích platit i nadále. Jednotná jízdenka je jenom alternativou, nikoliv náhradou. Je určená především pro cestující, kteří nechtějí řešit, s jakou společností pojedou, a kupovat si pro jednu cestu více jednotlivých jízdenek.

V papírové podobě se bude OneTicket prodávat na přepážkách Českých drah na nádražích, v případě RegioJetu na všech prodejních místech na lince R8 a také u palubního personálu. On-line bude k dostání v e-shopu Českých drah a samozřejmě na portálu a v mobilní aplikaci OneTicket.

Jednotná jízdenka cestování zjednoduší, ale nezlevní

Pokud pojedete jen v rámci území obsluhovaného IDS JMK, tak vyjde levněji krajský tarif. Třeba jízdenka Brno – Blansko vyjde podle jednotného státního tarifu na 44 korun. U Českých drah ji pořídíte bez slevy za 43 korun a podle krajského tarifu zaplatíte 34 korun, v aplikaci Poseidon dokonce jen 32 korun. A čím větší vzdálenost, tím větší úspora: jednotná jízdenka Brno – Staré Město přijde na 177 korun, kdežto jízdenka IDS JMK jen na 86 korun, respektive 78 při koupi přes Poseidon.

U státního tarifu je možné po zaplacení přibližně 550 Kč získat roční slevu 25 %, ale i tak se v porovnání s cenami IDS JMK nevyplatí. Navíc krajská jízdenka platí i v regionálních autobusech, zatímco jednotná jízdenka jen ve vlacích.

Kompenzace za zpoždění

Pokud se cestující rozhodne pro jednotnou jízdenku, s kým bude řešit kompenzace za případné zpoždění vlaku?

Podle mluvčího firmy Cendis Martina Opatrného by měli cestující požadovat kompenzace tam, kde daný jízdní doklad zakoupili. Pokud to bylo na portálu OneTicket, měli by se tedy obrátit tam. V případě papírové jízdenky by to měli řešit na pokladnách zapojených dopravců.

Spustit audio

Související