Dopravní podnik k výročí místo jízdenek nabídl označovače. Sklidil úspěch!

Papírové jízdenky ztrácejí význam. Značkovače na ně jsou ale mezi fanoušky hitem. Prokázali to při oslavách výročí brněnské dopravy.

Brněnský dopravní podnik možná prodal v sobotu více označovačů jízdenek než samotných papírových jízdenek. O netradiční událost se postarali fandové, kteří využili nabídky k 90. výročí autobusů a 120 letům elektrických tramvají v moravské metropoli.

Brno je pro dopravní nadšence ráj. Své unikáty pro ně má Dopravní podnik města Brna i Technické muzeum v Brně.

Brněnská doprava zažila v červenci historickou změnu. Startem projektu Pípni a jeď! nakročila k úplnému zrušení papírových jízdenek. A pryč tak musely i dosavadní žluté označovače jízdenek, které roky fungovaly v tramvajích, trolejbusech a autobusech.

Zájem předčil očekávání, stačilo pár minut

Dopravní podnik vyřadil více než tři tisíce značkovačů. Z nich vyhradil pro fanoušky jen část – většinu hodlá nabídnout dopravním společnostem, které ještě u papírových jízdenek zůstávají.

Další označovač má nového majitele...

Stačilo pár minut a pryč byly desítky označovačů, palubních počítačů a další techniky. Někteří kupující přiznávali, že si je odnášejí domů, přijeli ale také nadšenci z různých koutů republiky, kterým se technika může hodit pro opravované historické dopravní postředky.

Sami fanoušce se smáli. Pamětní jízdenky k různým výročím nabízejí na mnoha místech, jejich značkovače ale jen v Brně.

Papírové jízdenky v Brně zůstávají. Zatím...

I když v brněnské a jihomoravské dopravě lze i pro jednotlivou jízdu používat platební karty, papírové jízdenky zatím zůstávají v platnosti.

Na palubách vozidel tak jsou nové validátory, které umožňují jak nový systém placení s pomocí platební karty, tak klasické označení papírové jízdenky. S výjimkou části příměstských spojů tak v Brně skončil i prodej jízdenek u řidiče.

autor: Vlasta Gajdošíková | zdroj: Český rozhlas Brno
Spustit audio

Související