Obecní byt v centru Brna rozdělil radnici Brna-severu. Radní ho přidělili jednomu ze zastupitelů

Přidělení městského bytu brněnskému politikovi rozdělilo vládnoucí koalici čtvrti Brno-sever. Radní z KDU-ČSL odmítají, aby zastupitelé města měli nárok na obecní byty. Jejich vládnoucí kolegové z hnutí ANO a hnutí SOL v tom naopak nevidí problém.

Byt je přitom v domě, který figuruje na seznamu nemovitostí připravovaných k privatizaci. Zastupitel Brna by tak teoreticky mohl v budoucnu rozhodovat o podmínkách, za jakých se byt bude privatizovat. 

Jugoslávská 18, městský dům na rušné křižovatce nedaleko centra. Do 74 m2 2+1 se má v září nastěhovat zastupitel Brna David Pokorný ze strany Svobodných a spolku Brno autem.

„Za mě jsme splnili všechny podmínky. Bylo to 100% regulérní. Nedošlo k žádnému obcházení pravidel. Ta čekací doba byla obvyklá. Z mé strany nebylo nic nadstandardního,“ říká Pokorný, který uspěl mezi několika žadateli. Od úředníků získal nejvíc bodů. Ty se přidělují na základě příjmu, věku nebo počtu dětí.

Čtěte také

O přidělení bytu hlasovali radní v červenci. Zdržel se třeba radní čtvrti a lidovecký náměstek primátorky Petr Hladík. „My jsme o tom diskutovali v rámci zastupitelského klubu KDU-ČSL a převládl tam jasně názor, že by nebylo šťastné, aby byty byly obecně přidělovány zastupitelům, protože to může vyvolávat typicky střet zájmu, když se pak hlasuje o nějaké konkrétní záležitosti. Takže proto jsme se zdrželi,“ vysvětluje Hladík.

Žádný problém

Místostarosta Brna-severu David Aleš zvolený za hnutí ANO, který má bytovou politiku na starosti, v tom problém nevidí. „Kritéria pro přidělování bytů v městské části Brno-sever neobsahují žádnou klauzuli, kterou by vylučovaly, aby byl byt přidělen žadateli, který je zastupitelem města Brna nebo kterékoliv městské části.“ David Aleš taky rozporuje, že by dům chtěla městská část zprivatizovat. Seznam budov z roku 2016 vyvěšený na webových stránkách radnice přitom tvrdí opak.

Čtěte také

„Tento materiál je zřejmě na první dobrou z části aktuální a z části někde ten zájem nebyl…,“ listuje papíry Aleš. „Vidím tam některé domy, kde stále zájem trvá, ten zájem byl potvrzen loni na jaře. Vrátily se nám dotazníky. Seznam aktuálních zájemců o privatizace není v tuto chvíli publikován na webu městské části. Tento dům, Jugoslávská 18 – není zde takový zájem, aby to splňovalo prvotní kritérium, tj. 70 % zájemců o koupi,“ dodává.

Veřejná adresa

Pokorný tvrdí, že o případnou koupi bytu zatím zájem nemá. „Neměl bych na to ani prostředky.“ Politik zároveň požádal kontrolní výbor zastupitelstva, aby vyšetřil, kdo citlivé informace vynesl a zda tím neporušil jeho právo na ochranu osobních údajů. Pokornému například vadí, že teď bude veřejně známá adresa jeho bydliště. Jeho současná adresa je přitom veřejně dostupná v obchodním rejstříku – Pokorný totiž sedí v představenstvu dvou městských firem.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související