Vedení Brna-severu zrušilo kontroverzní kritéria pro udělování bytů, zatím platí ty z roku 2017

13. prosinec 2019

Kritéria pro udělování městských bytů v Brně-sever se nakonec měnit nebudou. Alespoň zatím. Zastupitelé na svém zasedání tento týden zrušili své rozhodnutí z listopadu. Nové podmínky totiž podle některých neziskových organizací, právníků i magistrátu byly pro uchazeče diskriminační. V platnosti tak zůstávají pravidla z roku 2017. 

Zastupitelé v nových kritériích zpřísnili bodové hodnocení pro získání městského bytu. Kritika se ozývala nejenom od politiků z magistrátu, ale také z neziskových organizací, podle nich byl systém nastavený diskriminačně. Zatímco by matka samoživitelka při starých pravidlech dostala za rodičovský příspěvek pět bodů, nedostala by nově bod žádný. Naproti tomu podnikatelé nebo lidé pracující na plný úvazek by získali dvacet pět bodů. 

Čtěte také

S tím starosta Brna-severu Martin Maleček z hnutí STOL nesouhlasil, podle něj chtěli zastupitelé rozlišit žadatele, kteří mají práci nebo alespoň mají jistotu, že by spláceli nájem městského bytu od těch, kteří už podle něj spadají do kategorie sociálních bytů. Ty jsou ale přímo pod správou magistrátu. Proti přitom byli i někteří koaliční zastupitelé městské části, například zástupci KDU-ČSL včetně náměstka primátorky Petra Hladíka.

Úprava podmínek

Na zasedání se zastupitelé dohodli, že další změny v kritériích budou dělat až po tom, co proberou argumenty a pohledy na přidělování bytů s brněnským magistrátem. Tedy začátkem ledna 2020. Podle starosty Malečka chtějí zástupci městské části o problematických bodech diskutovat. Zástupci magistrátu už zájem o taková jednání projevili.

Spustit audio