Obavy o zhoršení dopravní situace i více zeleně. Lidé v Brně podruhé projednávali změny územního plánu

28. listopad 2019

Ve středu 27. listopadu řešili Brňané s vedením města připomínky k navrhovaným změnám územního plánu. Kladli hlavně otázky k lokalitám, kde můžou po jejich případném schválení nově vyrůst domy a byty.

Nejvíc připomínek měli lidé ke změnám, které se týkají Řečkovic a Ořešína. Návrhy tam počítají s další zástavbou. Někteří místní se obávají, že s dalšími padesáti a více domy bude dopravní situace v lokalitách neúnosná. Město argumentuje tím, že v některých oblastech udělalo předem dopravní studie. A pokud ne, tak je nechá vypracovat v budoucnu. Kdyby výsledky překračovaly limity, tak by se nové byty a domy údajně nakonec stavět neměly. Podle radního Filipa Chvátala z KDU-ČSL, který má problematiku územního plánování na starosti, navrhované změny zohledňují i výšku případných nových budov.

„Kancelář architekta města Brna vysvětlovala záležitost tak, že na pozemky, na kterých by se mělo dostavět, se řeší intenzita zástavby dle charakteru zástavby v okolí. Na pozemek se určí index podlažních ploch tak, aby dům, který na něm vznikne, byl stejného charakteru jako okolí.“

Čtěte také

V některých případech může takové veřejné projednání vést k tomu, že některé změny budou z územního plánu vyškrtnuté. Typickým příkladem je třeba problém v Líšni. Ten otevřel místní starosta Břetislav Štefan z ČSSD na prvním projednávání změn před měsícem a ve středu opět připomněl, že zastupitelé Líšně několikrát novou zástavbu v okolí Novolíšeňské ulice a ulic Vlkova, Strnadova a Sedláčkova odmítli.

„Výstavba a ten index, který by se změnil, ať už plochou nebo možnou výškovou zástavbou, by zhoršil tuto situaci právě pro občany, kteří tam bydlí. Jde hlavně o to, aby to bylo v té lokalitě vyvážené,“ říká starosta Líšně.

Po minulém projednání rada města Brna nakonec rozhodla, že tyhle změny do schvalování nezahrne. Ti, kteří na něm se svými stížnostmi neuspěli, můžou oficiální připomínky posílat na magistrát do 4. prosince.

Více zeleně

Radnice tvrdí, že pokud budou navrhované změny schválené, tak v konečném součtu bude ve městě zeleně víc, a to téměř o 12 hektarů. Bude například upravený tok Staré Ponávky nebo vznikne nový park místo bývalého průmyslového odkaliště Hády.

Platné změny

Momentálně je aktuálních asi 150 takzvaných rychlých neboli snadných změn, které mají začít platit zhruba do jednoho roku. Nezasahují do projektů celého města a nijak nepodléhají ani krajskému územnímu plánu. Město ale připravuje nový územní plán, který má schválit do konce roku 2022.

autor: ahe
Spustit audio

Související