V Brně začaly úpravy první části Svitavského náhonu. Okolí Staré Ponávky oživí park s cyklostezkou

Dělníci na jihu Brna upravují koryto a okolí Svitavského náhonu, kterému se někdy přezdívá Stará Ponávka. Konkrétně mezi Kalovou ulicí a ulicí Za Mostem u sídliště. Lidé se díky tomu dostanou do bezprostřední blízkosti vody. Kolem koryta vznikne malý park.

Schéma projektu: Revitalizace Straré Ponávky

Kolem rozbagrované plochy jsou teď postavené ploty. Znovu by se lidé k řece měli dostat zřejmě na konci tohoto roku, nejpozději příští rok v únoru. Takhle to uvádí zástupci Veřejné zeleně města Brna – tedy městské firmy, která dostala zakázku za asi 20 milionů korun na starosti. Podél koryta povede pod mostem v Kalové ulici cyklostezka. Přes řeku pak lávka ke Svatopetrské ulici, lidé ale budou moct vodu přebrodit po chodníčku z obdélníkových bloků. A zahradníci tam vysází novou zeleň, upřesňuje za správce parků Alexandra Koutná.

„To znamená keře, stromy, nebo bylinné patro, což je taková iluze mokřadu u břehu. Na volných plochách bude trávník a síť cestiček. Celá ta centrální část by měla být v mírně nakloněné rovině, aby to návštěvníky lákalo k tomu si tu zahrát třeba fotbal, poležet si na dece, prostě si odpočinout. Kromě laviček tady budou taková dvě menší mola, aby se lidé dostali blíž k vodě.“

Situační výkres oblasti v ulici Za Mostem

Cyklostezka od Komárovského sídliště ale zatím nepovede nikam, respektive jen pod most v Kalové ulici. Dál už koryto zarostlé stromy a keři.  Vznik dalších tras cyklostezky bude souviset s další úpravou náhonu. Práce jsou rozdělené na šest úseků.

Dvě části od ulice Za Mostem po soutok se Svratkou přijdou na řadu příští rok. „Na tyto dvě etapy máme vydané stavební povolení. Dva úseky vedoucí pod frekventovanou Svatopetrskou ulicí chceme zařadit do rozpočtu na příští rok a v tom samém roce tyto dva úseky i postavit,“ upřesňuje náměstek primátorky Petr Hladík z KDU-ČSL. Úpravy by měly stát asi 17 milionů korun.

Při ulici Za Mostem je navrhována klidová zóna s přístupem k vodní hladině

Na rok 2021 a dál jsou pak naplánované úpravy dalších částí koryta náhonu na sever přes brownfieldy na Špitálce a kolem areálu tepláren až k Cejlu a řece Svitavě. „Nedávno jsme se dohodli s firmou CTP na zápůjčce na padesát let. S tím, že pozemky by zůstaly této firmě, ale Brno by tam zaplatilo úpravy,“ mluví Hladík o úseku, který navazuje za Kalovou ulicí.

Magistrát zároveň očekává, že letos v září získá územní rozhodnutí na zpřístupnění nábřeží řeky Svratky. Stavební povolení chce město získat tak, aby stavba mohla začít příští rok v červnu. Jde o asi kilometrový úsek řeky od Riviéry po Poříčí. Práce budou stát kolem 400 milionů korun. Hotové mají být do roku 2023 a většinu nákladů město uhradí z evropských dotací. Mezitím úředníci a projektanti připravují i protipovodňová opatření na Svitavě a to od jezu u Valchařské ulice po jez u Cejlu. Na ty ale přijde řada až o několik let později.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související