Brněnské řeky se promění, lidé by se měli i v centru znovu dostat k vodě

10. červenec 2016
Rendez-vous

Z nábřeží brněnských řek zmizí část betonových stěn - a aspoň na několika místech města se lidé dostanou až k hladině.

Voda v řekách protékajících Brnem není tak špinavá, jako roky bývala. Lidé to ale nemají šanci poznat - k hladině se většinou nedostanou a sotva mohou myslet na to, že by do vody vstoupili. S výjimkou přehrady a části toku Svratky pod její hrází zůstávají brněnské řeky málo dostupné.

Brněnští radní slibují změny - jako první se už začal měnit Svitavský náhon, někdy také označovaný jako Stará Ponávka. Voda v něm proudí nejblíže centru města. Novou podobu získá příští rok jeho třísetmetrový úsek od mostu ve Svatopetrské ulici. Teď je koryto prakticky nepřístupné, nově upravené břehy doplní zeleň a lavičky, aby si lidé mohli u vody odpočinout.

"Rádi bychom navázali na obě strany úpravou dalších dvou částí toku, aby tady vznikl více než kilometr a půl dlouhý úsek, kterým by se dalo procházet, projíždět na kole a lidé by měli přístup k vodě," tvrdí náměstek brněnského primátora Martin Ander (SZ).


O vodu nejblíž centru města Brno přišlo - centrem Brna kdysi tekl Svratecký náhon. Od Svratky se odděloval u dnešního výstaviště, protékal přes Mendlovo náměstí, kde na něm fungovaly lázně, potom areálem dnešní svatoanenské nemocnice, dnešní Vodní ulicí kolem dalších lázní na Nových sadech. Podtekl železniční trať, u Dornychu se spojil se stále funkčním Svitavským náhonem, někdejším tokem říčky Ponávky (ta od roku 1993 teče tunelem pod Lesnou do Svitavy) a vše vteklo do Svratky. Za své vzal Svratecký náhon v druhé polovině 20. století.

Svitavský náhon od svého začátku u Tkalcovské ulice z větší části protéká průmyslovou zónou a bývalými textilkami mezi Cejlem a Křenovou ulicí. Na povrch se dostává například u areálu tepláren na Špitálce, kde by měl také dostat novou podobu. Revitalizovaný už je v bývalých škrobárnách u Dornychu. Tam na jeho travnatém břehu znovu rostou stromy.

Několik let starý návrh na úpravu Svitavského náhonu u areálu tepláren. I této lokality se změna dotkne.

Změna čeká i řeku Svratku - magistrát hodlá upravit její koryto v centru Brna. Změny mají být součástí nových protipovodňových úprav za čtyři miliardy korun. Týkají se úseku od výstaviště k hale Rondo. Zásadní změna Svratku čeká při přestavbě Jižního centra u Zvonařky. Projekty navrhující podobu budoucího jižního centra počítají s tím, že lidé budou mít přístup k řece.

2. místo Platforma Architekti. Pohled na nové nábřeží

Proměna je naplánována i u Svitavy. Zahrne oblast Cacovického ostrova, další úpravy jsou zatím spojené jen s výstavbou protipovodňových opatření, a to hlavně v Husovicích a v Židenicích, například u areálu Zbrojovky. Malé změny plánuje vedení městské části Černovice u Zvěřinovy ulice.

Kvůli Svitavě se letos v srpnu spojí sedm městských částí, kterými řeka protéká. Uspořádají v srpnu druhý ročník festivalu na nábřeží. "Chceme lidem ukázat místa, kam často ani nezavítají - přitom je možné u nich trávit volný čas," říká organizátor a zastupitel Ladislav Kotík (TOP 09).

Spustit audio