Brněnský magistrát prodloužil lhůtu, do kdy můžou lidé připomínkovat změny územního plánu

O měsíc déle potrvá lhůta, do kdy lidé můžou poslat připomínky ke změnám územního plánu města Brna. Magistrát chtěl sbírání připomínek uzavřít v úterý 29. října.

Na veřejné projednání k těmto změnám ale přišlo minulý týden tolik lidí, že radnice nařídila uspořádání ještě jedné schůze. Koncem listopadu chtějí lidem úředníci, architekti i politici objasňovat, čeho se změny týkají.

Plánované změny územního plánu

Jedná se o sto padesát změn, které zjednodušeně řečeno umožňují novou výstavbu ve městě tam, kde to zatím není možné. Třeba z nynějšího odkaliště na Hádech se po změně územního plánu má stát plocha, na které bude moct město postavit nový park.

„Když například máte zahradu za svým domem a ta je v územním plánu jako veřejná zeleň, nemůžete tam stavět.  Takže toto se změní na stavební pozemek, abyste si například mohli postavit rodinný domek,“ doplňuje hlavní městský architekt Michal Sedláček.

Další změny se týkají třeba malých brownfieldů. Například několika dnes už nevyužívaných domů telekomunikačních firem, ve kterých budou moct vzniknout obchody, nebo služby.

Osmileté čekání

Lidé nebo stavební firmy na tyto změny čekají osm let. Dočkají se jich zřejmě příští rok na podzim. Záležet bude na tom, jestli magistrát nebude muset nařídit ještě jedno veřejné projednání změn územního plánu. První projednání se konalo minulý týden. To druhé je v plánu na středu 27. listopadu v zastupitelském sále Nové radnice. Radní Filip Chvátal z KDU-ČSL, který má územní plán na starosti, říká, že ho zájem lidí na první schůzce překvapil. A že připomínky se týkaly třeba vedení některých nových ulic a silnic.

Pokud budou některé změny velmi problematické, magistrát je z tohoto zrychleného řízení vyřadí. Lidé nebo stavební firmy na 150 změn územního plánu čekají osm let. Původně jich bylo 350. Brněnský magistrát z nich ale vyjmul dvě stovky těch složitějších, které se týkají třeba proměny areálu bývalé Zbrojovky. Pokud se magistrát vypořádá s připomínkami a změny schválí zastupitelé, budou platit už příští rok. Kancelář architekta města Brna mezitím připravuje nový územní plán. Změny, které byly zmíněny výše, poslouží jako jeden z podkladů při jeho přípravě. Návrh nového územního plánu má být hotový do konce prosince. Lidé ho budou moct příští rok připomínkovat. Schválený má být do roku 2022.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související