O posledních letech básníka Ivana Blatného

4. září 2015

Když je konec tak všechno končí, napsal teprve sedmiletý Ivan Blatný v závěru své první dochované básně. Ovšem když téměř sedmdesátiletý psal své poslední verše, už možná tušil, že ten konec asi nebude tak absolutní.

Poslední léta Blatného života, strávaná v místech pro většinu takzvaných normálních lidí přinejmenších depresivních, byla pro Blatného paradoxně snad nějšťastnější.

V anglických ústavech a chráněných penzionech o něj bylo existenčně postaráno, každodenní psaní veršů se dokonce stalo jeho oficiální pracovní terapií, po mnoha letech vydal dvě zcela nové (a zcela odlišné) básnické sbírky, začali se o něj zajímat čtenáři i novináři. A hlavně: pod svá ochranitelská křídla jej přijal jeho strážný anděl, anglická zdravotnice se silnou vazbou na Brno Frances Meachemová.

Třetí řada rozhlasové adaptace románu Martina Reinera Básník nabídne v jedenácti pokračováních vše, co z tohoto dokumentárního románu učinilo nejúspěšnější českou knihu loňského roku: zasvěcený vhled do dosud skrytého života mimořádného umělce, spoustu dobových zajímavostí i nenápadný, skoro anglický humor.

V Zelném rynku uslyšíte od začátku září do poloviny listopadu.

Spustit audio