Novoroční čočka zapečená s ořechy a Špetrnky

V pořadu Apetýt každý všední den po 10. hodině máte možnost slyšet vybraný recept.

Novoroční čočka zapečená s ořechy

Suroviny:
½ lžičky koření chilli, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 100 g žampiónů, 100 g tvrdého sýru, 100 g strouhanky, 150 g rajčatového protlaku, 2 lžíce másla, 2 lžíce petrželové nati, 2 vejce, 200 g mletých ořechů, 200 g čočky, 4 stroužky česneku, 50 g celeru

Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na oleji. Přidejte česnek nakrájený na plátky a celer nakájený na nudličky. Podlijte horkou vodou a duste doměkka. Nakrájejte žampiony, nasekejte petrželovou nať, nastrouhejte sýr. Dušenou směs přendejte do mísy, smíchejte s uvařenou čočkou, strouhankou, solí, pepřem a s chilli kořením. Vmíchejte ořechy, žampiony, petrželovou nať, rajský protlak a sýr. Pekáček vymažte máslem, naplňte připravenou směsí a zapečte ve vyhřáté troubě.

Špetrnky - silvestrovská chuťovka – regionální specialita z Valašska

Suroviny:
20 plátků libové anglické slaniny a 20 kusů sušených švestek

Postup:
Plátky slaniny rozložíte a do nich postupně zabalíte sušenou švestku. Vše spojíte párátkem. Takto připravené špetrnky dejte do vymaštěného pekáčku a pečte 15 až 20 minut v troubě. Špetrnky lze samozřejmě připravit také na grilu.
Skvěle se hodí ke slivovici, ale i k pivu, vínu a minerálce.