Pirátský dezert nevhodný pro děti. To je rumem prosycený opitý Izidor od Zdenky Trávníčkové

Už po prvním soustu vám tento dezert rozproudí krev. Zároveň cítíte nádech Vánoc. Je kyprý a vláčný, upečený korpus chutná jako brownies. Do opitého Izidora se pustila Zdenka Trávníčková z Vyškova, aby potěšila posluchače i porotu Pochoutkového roku.

Ingredience
  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g polohrubé mouky
  • 7 vajec
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • 3 lžíce vlažné vody
  • špetka soli
  •  
  • Na vymazání:
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  •  
  • Na nádivku:
  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g moučkového cukru
  • 200–250 ml rumu
  •  
  • Na ozdobení:
  • 50 g rozpuštěné čokolády

Postup

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme cukr, vanilkový cukr a společně ušleháme do pěny. Do ní potom po částech zašleháme povolené máslo.

V míse si smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao, a přidáme do prošlehaného máslového krému. Těsto by v této fázi mělo mít konzistenci pařížské šlehačky. Pokud je hustší, přidáme vodu.

Z bílků a špetky soli ušleháme sníh a zlehka ho vmícháme do těsta.

Těsto nalijeme na plech vymazaný olejem a vysypaný moukou. Uhladíme a vložíme do trouby. Pečeme na 200 °C přibližně 20 minut. Až se začne kraj těsta trošku odchlipovat od plechu.

Mezitím si připravíme nádivku. Mleté ořechy smícháme s cukrem a nalijeme do nich rum. Promícháme a rozetřeme na vychladlý korpus. Nádivka nesmí být moc řídká, aby se pěkně roztírala.

Vršek dezertu ozdobíme rozpuštěnou čokoládou, kterou si můžeme natáhnout do injekční stříkačky s širokým otvorem bez jehly.

Necháme v chladu rozležet.

Zdenka Trávníčková

Recept má od své kamarádky a dělá ho už velmi dlouho. Všem moc chutná a je žádaný zejména na oslavy narozenin a na Vánoce, kdy ho rozkrájí na menší kousky než jindy.

Paní Trávníčková nás vyhlížela už venku se svým pejskem. Pozvala nás na oběd. Uvařily výtečný vývar s knedlíčky a upekla kachnu, kterou podávala se zelím a knedlíky. Jako dezert jsme měli výborné ořechové rohlíčky.

Ve svých více než osmdesáti letech je vitální, miluje legraci a vrhá se do všech možných aktivit. Byla pro nás velmi inspirativní.

Patrik Rozehnal a Zdenka Trávníčková
autoři: Patrik Rozehnal , djo