Noční vysílání z Lysic: Proč jsou na zámku potřeba tlusté ponožky a další zajímavosti

6. srpen 2021

Jak zní lysický zámek v noci? A bydlí se v něm jako na zámku? Český rozhlas Brno uskutečnil netradiční přenos přímo z této památky. A přivítal i stylové hosty.

Přímo z prohlídky určené pro obzvlášť náročné návštěvníky dorazila do vysílání kastelánka Martina Rudolfová. „K provádění se dostanu rozhodně méně, než bych chtěla,“ svěřila se v živém přenosu Českého rozhlasu Brno z Hradozámecké noci v Lysicích moderátorovi Jiřímu Kokmotosovi. A prozradila, že i po letech jsou otázky, které ji dokáží překvapit.

Sama noc na zámku je pro ni běžnou věcí, v jednom z křídel je totiž i kastelánský byt. „Ale žádná zámecká romantika to není,“ přiznává. Pokoje s vysokými stropy se špatně vytápí.

To ostatně potvrzuje i její maminka a naše někdejší rozhlasová kolegyně Věra Rudolfová, která napsala i knihu Rok na zámku. „Mám tam připravené hodně teplé ponožky a další oblečení,“ líčí.

Poslechněte si Rok na zámku, než zmizí

V našem audioarchivu (celodenních záznamech vysílání) si můžete poslechnout čtení z knihy Věry Rudolfové Rok na zámku. Najít je můžete každou sobotu a neděli od 10. července do 1. srpna 2021 vždy v 15:30. Ale pozor, jsou tam jen jeden měsíc od vysílání!

Panstvo to mělo jednodušší. To na chladnější měsíce roku odjíždělo do paláců ve městech, které byly přece jen komfortnější.

Ale dvouhodinový rozhlasový přenos nezůstal jen u toho. Přišla také Vlasta Pacalová, které kasteláni po celé Moravě neřeknou jinak než Aťka. Mají ji za svou mámu, protože jim během působení na památkovém ústavu a u jeho předchůdců byla spojencem a pomáhala jim žehlit řadu malérů. A s řadou zážitků se stále aktivní seniorka také svěřila. „Je mnoho věcí, které ani s odstupem nelze prozradit,“ směje se.

Chcete vědět víc? Poslechněte si dvouhodinový záznam z lysického vysílání!

autoři: Jiří Kokmotos , Miloš Šenkýř
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.