Noc kostelů se letos poprvé konala i v Olešnici. Poslechněte si reportáž z akce

11. červen 2021

Je již tradicí, že se během května pro veřejnost otevírají kostely nejen napříč Českou republikou, ale i v dalších evropských zemích. Noc kostelů probíhala v České republice letos podvanácté. Kdo by čekal, že už tato akce nemůže ničím překvapit, pak by se mýlil.

„Například u nás, v Olešnici na Moravě, se farníci rozhodli letos poprvé aktivně zapojit,“ popisuje situaci místní kněz Tomáš Šíma. Tento případ rozhodně nebyl ojedinělý, jen v brněnské diecézi se v tomto roce poprvé otevřelo hned deset dalších kostelů.

Nová Boží muka v Olešnici

I přesto, že se v Olešnici jednalo o první ročník, byl program velmi dobře připravený a různorodý. Na své si přišli jak děti, tak dospělí, milovníci vážné hudby i ti, kteří si chtějí užít krásy sakrálních objektů v přírodě. V rámci Noci kostelů totiž byl připravený program nejen v „hlavním“ kostele svatého Vavřince, ale i na hřbitově v kostelíku svatého Mikuláše. Návštěvníci mohli vyrazit také k dvěma Božím mukám, které jsou nedaleko Olešnice, a zde se dozvědět něco o historii i těchto často nedoceněných stavbiček.

„U staré Boží muky byl připomenut příběh obléhání prusko-rakouskými vojsky. Nová Boží muka zase připomínala nedávnou ničivou povodeň Olešnicka,“ uvádí Markéta Kánská, jedna z organizátorek.

Reportáž přibližuje posluchačům průběh celého večera a dává jim nahlédnout do přípravného procesu premiéry Noci kostelů v Olešnici.

autor: Eliška Kánská
Spustit audio

Související