Do letošní Noci kostelů se napříč celou republikou zapojí přes 1 200 svatostánků a modliteben

28. květen 2021 15:04

13. ročník celorepublikové populární akce Noc kostelů se koná také v Královéhradeckém kraji. Tam naplánovali pořadatelé prohlídku prostor nebo doprovodné akce na celkem 66 místech. 

Jedním z míst, kde se letos akce Noc kostelů koná, je i kostel sv. Jakuba v Červeném Kostelci na Náchodsku, kde podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Právě kostel v Červeném Kostelci nabízí velmi bohatý program. Na co se zájemci mohou těšit?

Je toho opravdu hodně. V 18. hodin program otevře mše svatá, o hodinu později bude následovat slavnostní vytrubování famfár z věže kostela. Potom je připraveno loutkové divadlo pro děti a nebo třeba hudba z období baroka.

Čtěte také

Kolem 21. hodiny budou mít lidé možnost vidět film o historii Kostelce, který bude promítaný na zeď věže. A součástí Noci kostelů je v Červeném Kostelci také prohlídka kostnice.

Zatím je kolem zdejšího kostela klid, k vidění je výstava obrázků pro děti, kterou si právě někteří lidé prohlíží. Pořadatelé jsou připraveni i na případné deštivé počasí. Před chvílí v Červeném Kostelci pršelo a tak budou v okolí kostela postaveny stany.

Do Noci kostelů se letos zapojí třeba i 9 kostelů v Hradci Králové. Jak to bude večer vypadat například v katedrále svatého Ducha?

V 19. hodin začnou vyzvánět zvony, lidé si mohou prohlédnout interiér katedrály i přilehlé kaple svatého Klimenta, nechybí modlitba s požehnáním.

Čtěte také

V jiném místě v Hradci Králové, v kostele Nanebevzetí panny Marie, mají připravený varhanní koncert, prohlídku varhan i výstavu liturgických předmětů.

A například v hradeckém místní části Pouchov je na večer připravena komentovaná prohlídka po hřbitově, spojená s návštěvou hrobů významných osob, která bude zahájena v 18:30 hodin.

Noc kostelů je v Česku možné navštívit potřinácté. Je letošní ročník v něčem jiný?

Rozhodně v tom, že pořadatelé dlouho nevěděli, jestli vůbec a za jakých podmínek bude možné akci uspořádat. I proto v některých diecézích zařadili velkou část programu do venkovních prostor.

Čtěte také

Účastníky církev vyzývá, aby netvořili hloučky, používali dezinfekci i respirátory. A omezili na minimum fyzický kontakt.

Na webových stránkách Noci kostelů je také doporučení, aby u sebe měli lidé potvrzení o očkování, prodělání nemoci popřípadě negativní výsledek testu na covid-19. Žádné pokyny k tomu, aby něco takového pořadatelé kontrolovali, ale nejsou.

Popravdě, jen těžko si to lze představit, protože se jedná o celorepublikovou, masovou akci, kterou navštěvuje i půl milionu lidí.

Spustit audio

Související