Nervozita je pro mě imaginární nevychovaný kámoš, ale dá se s ní pracovat, říká stand-up komik

29. červenec 2021

Narodil se v Havířově, ale od patnácti let žije v Brně. Stand-up komik, herec, lektor rétoriky a moderátor Radek Petráš na severní Moravu nezanevřel a umí ji dokonale prodat na jevišti. Jeho domovskou scénou je divadlo Druhý Pád, kde vede kabaret a vystupuje také v pořadu Na Stojáka.

Jeho umělecký život zastavila pandemie covidu-19, ale hodnotí ji jako pozitivní životní etapu. „Mně se před dvěma lety narodil syn. Kdyby nepřišla situace s covidem, tak bych asi hodně pracoval a neviděl bych ho vyrůstat. Na jednu stranu bylo těžké, že jsme museli opustit byt a přestěhovali jsme se na chatu, ale covid mi přinesl do života i to, že mohu svůj čas trávit s rodinou a to mi přineslo obrovské uspokojení,“ zamýšlí se nad nepříjemnou dobou Radek Petráš, který více jak 18 let žije divadlem.

„Na nervozitu se dívám jako na energii, která není ani negativní ani pozitivní a je potřeba ji dostat pod kontrolu. Daří se mi to díky rituálu, který si vytvořím před představením. Rozmluvím ústa, ovládnu dech, rozhýbám tělo a pozitivně myslím. Někdy to trvá pár minut a někdy půl hodiny. Díky tomu ji uvážu na vodítko a dám jí náhubek,“ směje se Petráš, když vypráví o tom, jak zkrotit trému na jevišti během vtipných skečů, kdy baví na jevišti početné publikum.

„Když o mně někdo zjistí, že jsem stand-up komik, tak dostanu tři klasické otázky. Jestli jsou moje vystoupení připravená, jestli jsem nervózní a jak jsem se dostal na jeviště,“ říká host Apetýtu. „Když chce být někdo vtipný, aby byl vtipný, tak to na jevišti nefunguje. Komik by měl vycházet ze sebe a být co nejvíc autentický.“ Když mu bylo 19 let, tak se hlásil na JAMU, kam ho nevzali, protože měl prý defekty v mluvení. Dnes je vděčný za to, že ho nevzali a že může být svobodný v uměleckém projevu.

Jak vznikají komediální skeče? Proč má rád improvizaci a jak se vyrovnává s trapností? Poslechněte si rozhovor Lucie Hostačné s Radkem Petrášem.

Spustit audio

Související