Chci bavit a dělat zábavu, říká stand-up komik Lukáš Pavlásek

3. únor 2022

„Aktuálnímu dění se člověk nevyhne. To k tomu patří. Protože člověk žije normálně ve světě a všechno okolo tak nějak zachytává. Vše se v tom prolíná. Pro mě je prvotní hledisko, aby to bylo zábavné – ať je to jakékoli i společenské téma. Proto to je stand-up. Nesmí se to ale obrátit v nějaké moralizování a poučování. Humor je tam vždy přední,“ říká Lukáš Pavlásek.

„Já chci bavit a dělat zábavu. A myslím, že to jde, je spousta takových amerických komiků,“ myslí si Pavlásek. V naší společnosti je prý spousta věcí, ze kterých si legraci dělat jde.

Čtěte také

„Když se to u někoho přehoupne v to, že humor ustoupí do pozadí a začne být aktivistický, tak na tom asi není nic špatného. Ale myslím, že je to škoda, protože je vždy dobré, když je to v rámci tohoto žánru v nadsázce – a posluchač si to v tom najde sám.“

Jinak by šlo o běžný rozhovor, ve kterém by nebyla přidaná hodnota v podobě uměleckého výkonu. Každé své vystoupení má z poloviny napsané, pak jde na jeviště a až tam to „vypiluje“, když porůznu přidává improvizace.  

Komik je ale také spisovatel, v době covidu napsal hned tři knihy pro děti. Jak se z vystoupení po hospodách dostal do televize HBO? Celý rozhovor s Lukášem Pavláskem najdete v audiozáznamu, ptal se Vlastimil Ježek.

autor: Vlastimil Ježek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.