Někteří lidé ve Velkém Karlově na Znojemsku nechtějí nechat ve svém sousedství vyrůst krokodýlí farmu

11. říjen 2006

Ve Velkém Karlově na Znojemsku chce Agrodružstvo Jevišovice chovat krokodýly. Na okraji obce měl do roka vzniknout agroturistický areál, ve kterém by, kromě jiných zvířat, mělo žít až osm set krokodýlů nilských. Ty chce firma výhledově zabíjet na maso a kůži.

V obci se konalo veřejné projednání vlivu záměru výstavy areálu na životní prostředí a vzbudilo značný rozruch. "Chceme, aby tady vznikl areál, kde najdou agroturistické vyžití v podstatě lidé od nejmladších po nejstarší," říká manažer projektu agroturistického areálu Josef Čep. Vedení obce farmu vítá. "Jednak to bude skýtat do značné míry zaměstnanost pro místní obyvatele, popularizaci obce a věříme, že to přitáhne další investory. Podle studií a připravovaných projektů se hovoří o dvaceti až třiceti pracovních místech, to je pro nás určitě hodně. Jedná se o místa, které zánikem státního statku zanikla," uvádí starosta Jevišovic Bronislav Prudký.

Podle něj se stavbou souhlasí i většina obyvatel. "My jsme udělali dvě veřejné sezení, kde investor seznámil občany se záměrem. Byla tam poměrně hojně zastoupena veřejnost a ten záměr byl přijat veřejností zcela kladně, takže já z toho strach nemám," dodává Bronislav Prudký. " Cítím to tak, jako všichni, že to přinese obci něco velkého, nového, ale taky mám obavy z toho, co se bude dít," svěřuje se jedna z místních obyvatelek Anežka Straková.

Někteří se ale obávají znečištění životního prostředí jako například Bohumil Nejezchleb. " Před pěti lety tady chtěli stavět drůbežárnu. Jelikož žena je astmatička, tak jsem proti tomu bojoval. Petici podepsaly dvě třetiny obyvatel, ale bohužel nátlakem ze strany obecního zastupitelstva a ze strany investora veřejnost prostě nevystupovala žádná. Teď mi vadí podestýlka, která obsahuje uhynulé brojlery, zavolám někam, nic se neděje. Kolikrát se nedá otevřít okno. Tuto situaci sleduju už pět let, bohužel investorovi se nedá věřit," vysvětluje Nejezchleb.

Manažer projektu agroturistického areálu Josef Čep ale tyto připomínky odmítá. "Jejich poznámky vidím jako naprosto subjektivně vnímané bez toho, že by vnímali objektivní podklad těch skutečností. Velice často odbočují a směšují záležitosti, který vůbec nesouvisí s agroturistickým areálem. Rodina Látova zase upozornila na morální problematiku zabíjení exotických plazů. Roman Lát s agroturistickým areálem jako takovým sice souhlasí, ale se zabíjením krokodýlů ne.

Jestli budou krokodýlí jatka ve Velkém Karlově doopravdy otevřena, zatím není jisté. V Evropské unii podle současné legislativy krokodýla zabíjet nelze. V Bruselu je ale připravena směrnice pro uznání krokodýla jako jatečního zvířete a schvalovací proces probíhá. O tom, jestli se bude agroturistický areál stavět a za jakých podmínek, rozhodne stavební úřad. Firma však chce prvních tři sta mláďat krokodýlů dovést ještě letos.

autor: gaj
Spustit audio