Někdy si připadám jako strážce Noemovy archy, říká Zdeněk Machař z Ptačího centra v Brně

9. listopad 2023

Zdeněk Machař už více než 30 let provozuje v Brně na Černovických terasách Ptačí centrum. Ročně ošetří až 1500 zvířat.

„Začínal jsem v opravdu nádherném přírodním prostředí. Slyšeli jste tam ševelení skřivanů, dívali se na krásné panorama – lesy, louky. Teď je celý areál obklopen průmyslovou zónou, která se stále rozrůstá. Opravdu si připadám jako strážce Noemovy archy,“ popisuje Zdeněk Machař, který provozuje záchrannou stanici pro ptáky a malé savce v Brně na Černovických terasách. 

I když se od začátku hlásili dobrovolníci, stará se o malé svěřence převážně sám. Za celých třicet let neměl Zdeněk Machař dovolenou. Od rána do noci je mezi zvířaty a řeší až 140 telefonů denně. Lidé volají, že našli zvíře v tíživé situaci. „Z 80 % si příroda poradí. Naši předkové používali selský rozum, ovládali zákonitosti přírody, měli vazbu na zvířata. Bohužel nepředali tu moudrost dalším generacím a dnešní lidé neví, že často mohou spíše ublížit,“ vysvětluje Machař.

Za své praxe se setkal s řadou kuriózních případů a některá zachráněná zvířata u něj zůstávají napořád. Často se jedná o skutečné zvířecí osobnosti. „Mám tam už dlouho papouška, který je strašný sprosťák. Dostal se ke mně po tom, co schovaný v houští napadl paní s kočárkem, zamotal se jí do vlasů a u toho neskutečně vulgárně nadával. Teď už se uklidnil, ale zřejmě bydlel u nějaké opravdu divoké rodiny. Dokázal v hádce měnit hlasy, napodoboval rozbíjení věcí. I teď mě kolikrát dostane,“ směje se přesvědčivým výkonům papouška Zdeněk Machař.

Zdeněk Machař spolupracuje zejména s mateřskými školami, kde dětem vysvětluje, jak pomáhat zvířatům. Jezdí s ním i opravdové prasátko Vlastička. A také připravuje knihu s názvem Strážce Noemovy archy se zážitky ze své praxe a radami, co dělat, když najdete zvíře v tísni. 

Co se stane, když na vás labuť použije „kladívečko“? Jak zachránit ptáčka, který narazil do okenní tabule? Poslechněte si Apetýt Jarky Eliášové.

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související