Nejkrásnější zvuk na bubny je v Plasích v kapli svatého Bernarda, říká bubeník, hudební aranžér a producent Pavel Fajt

18. říjen 2022

Hudební odborníci ho označují jako avantgardního umělce a jeho dílo zařazují do skupiny alternativních hudebních žánrů. Pro něj je snem hrát, co ještě nikdy neslyšel. Když začínal, tak si rytmy zapisoval, dnes už Pavel Fajt tvoří výhradně za bicími. Rád by si ale zahrál i nějaký pop. 

A jak hudební kariéra Pavla Fajta vůbec začala? „Můj život není postavený na vzpomínání. Ale dnes můžeme udělat výjimku. Na gymnáziu v té době měla každá třídu kapelu, tak tedy i naše, nicméně post doprovodného kytaristy obsadil kamarád Vrána, takže já jsem musel si koupit bubny, tehdy za dva a půl tisíce. Něco jsem měl, zbytek mi půjčil kamarád. Moji skvělí rodiče tehdy byli fakt ve velkém děsu, že jejich syn bude muzikantem, jeli do Obřan, kde bydlel ten můj kamarád, a rozmlouvali jeho rodičům, aby mně ty peníze na bubny půjčovali,“ líčí známý muzikant, bubeník, hudební aranžér a producent. Ale možná i proto, že musel na začátku překonávat překážky, u muziky zůstal.

Nejznámější je asi jeho spolupráce s Ivou Bittovou, se kterou nejen koncertoval, ale byl i producentem několika jejich sólových alb. „Myslím, že Iva byla takový iniciátor, díky jí jsem se dostal na tu rovinu, na které jsem,“ vzpomíná Pavel Fajt.  Pomohla mu také dostat se za minulého režimu pod křídla agentury a vlastně na profesionální úroveň.

Pavel Fajt se rozhodl propojit svoji hudbu se sakrální architekturou Jana Blažeje Santiniho. „Nápad se zrodil  v Plasích, kde je klášter, který upravoval Santini, a tam byl každý rok takový umělecký seminář,  kde jsem sólově vystupoval a nejkrásnější byla kaple svatého Bernarda. Tam je nejkrásnější zvuk na bubny na světě,“ vysvětluje začátek dlouhé cesty po místech spojených se jménem slavného architekta. Výsledkem je album Souhvězdí Santini.

Jak se stalo, že Pavel Fajt začal organizovat Slet bubeníků? Čím se zaměstnával za nucené covidové pauzy? A těší ho ocenění, kterých za svůj život dostal už několik? Poslechněte si záznam Apetýtu s datem 14. října 2022.

Spustit audio

Související