Nejdůležitější pro uvědomění je volný prostor mezi otázkou a odpovědí, tvrdí koučka Hana Vykoupilová

29. září 2023

Hana Vykoupilová považuje koučink za jednu z nejúčinnějších metod pro nalezení vlastních trvale udržitelných cest, a to v jakékoli oblasti. Je autorkou letos vydané knihy Kapesní kouč – Průvodce vnímavého člověka vlastním životem a také spoluautorkou knihy Připravte děti na život. 

V roce 2006 ji v rozhodnutí začít studovat koučink podpořila práce v tchajwanské korporaci. „Vystudovala jsem sice sociologii a politologii, ale pak jsem se vrhla do oblasti HR – tedy lidských zdrojů. Potřebovala jsem za sebou vidět hmatatelné výsledky své práce. Pak jsem začala pracovat v korporaci, kde jsem mimo jiné měla na starosti tvorbu různých vzdělávacích a rozvojových programů,“ popisuje Vykoupilová.

Čtěte také

Historie koučování se odkazuje k filozofu Sokratovi, následně se koučink dostal do sportu a po roce 1989 se rozšířil i u nás. „Námitek a výtek k našemu povolání slýchám celou řadu. Řekla bych, že je to proto, že lidé neví, co to koučink vlastně je. Asi k tomu přispívají i ti, kteří o sobě sice tvrdí, že jsou koučové, ale neabsolvovali potřebný profesionální výcvik.

Kvalifikovaný kouč je takový, který prošel základním výcvikem, na který navazují další kroky. A ve vzdělávání pokračujeme celoživotně. Podstata kouče by měla stát na ochotě pořád rozšiřovat svoje vnímání, znalosti a vědomosti. Je to dobrodružná výprava za poznáním sebe sama,“ vysvětluje profesionální koučka.

Čtěte také

Co je pro koučování podle Hany Vykoupilové zásadní? „Dobře se ptát, klást tzv. silné koučovací otázky. Rádi zdůrazňujeme, že v prostoru mezi otázkou a odpovědí se rodí nápad, myšlenka nebo uvědomění. Kouč unese toto ticho, protože je na to zvyklý a ví, jak je důležité. Umí také dobře naslouchat, nehodnotí a jen se ptá, nic svého si do situace neprojektuje. Je to průvodce vaším vlastním procesem přemýšlení a je na vás, abyste došli k výsledku a zjistili, jaké je vaše řešení nebo odpověď na vaši otázku.“

S čím nejzajímavějším se ve své praxi setkala? Je lepší popovídání s koučem nebo kamarádkou? O tom si poslechněte si v záznamu pořadu Apetýt s Janou Kobylinskou!

Spustit audio

Související