Nedělním protestům v Břeclavi nakonec radnice bránit nebude

30. květen 2014

Na břeclavské radnici se sešly hned tři žádosti o povolení shromáždění, která se mají konat v neděli na podporu patnáctiletého chlapce brutálně napadeného třemi útočníky, pravděpodobně Romy.

„Žádosti podala Dělnická mládež a fyzické osoby,“ upřesnila mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová, „přestože všechny žádosti přišly po termínu, radnice shromáždění ve městě povolí.“ Má na to v odůvodněných případech právo.

„Chceme mít situaci ve městě pod kontrolou. Akce byly svolány masově, lidé sem přijedou a my nechceme bránit ústavnímu právu na sdružování občanů,“ uvedl starosta města Oldřich Ryšavý.

Ve středu dorazily na Městský úřad Břeclav dvě žádosti. První od Dělnické mládeže a druhá od zástupců břeclavských obyvatel, kteří akci svolali prostřednictvím sociální sítě Facebook pod výzvou Pochod za Peťu.

Ve čtvrtek radnice obdržela další žádost od fyzických osob. Ty však mají naplánovanou jinou trasu, než je tomu v případě prvních dvou žádostí.

Protože však akce Břeclavanů koliduje s termínem konání i trasou pochodu s akcí Dělnické mládeže a s ohledem na to, že žádost Dělnické mládeže přišla první, musí se Břeclavané s Dělnickou mládeží domluvit na případné změně trasy či termínu konání shromáždění.

Pokud k dohodě nedojde, radnice nebude moci shromáždění Břeclavanů povolit. „Na jednom místě a v jeden termín může akci pořádat pouze jeden organizátor,“ dodala Windová.

„V pátek odpoledne se sejde vedení města se zástupci Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje a budeme se domlouvat na postupech řešení mimořádných opatření souvisejících se shromážděními. Chceme se sejít i s organizátory, abychom si vyjasnili jejich záměry,“ podotkl starosta.

autor: hon
Spustit audio