Nápad z Brna už je v milionech telefonů. Aplikace Záchranka pomáhá třeba i v Rakousku či Maďarsku

18. leden 2024

Pomohl zachránit možná už stovky lidských životů. Aplikaci Záchranka se daří dále rozšiřovat, nově by mohla být prodlouženými smysly nejen zdravotníků, ale i hasičů a policistů.

Čtěte také

Tahle scéna Filipovi Maleňákovi utkvěla v hlavě. Aplikace pro mobilní telefony Záchranka, kterou vymyslel ještě jako student v roce 2012, pomohla loni zachránit život neslyšícímu. „Kontaktoval zdravotnickou záchrannou službu a operátorka slyšela v telefonu pouze sypání a chroptění. Bylo evidentní, že ten člověk není schopen hlasově komunikovat. Operátorka duchapřítomně poslala tomu člověku odkaz na propojení na videohovor a volající ukazoval na srdce, snažil se vlastně vysvětlit posunky a gestikulací,“ vylíčil Filip Maleňák ve vysílání Českého rozhlasu Brno. Využití aplikace Záchranka pomohlo odhalit infarkt a urychlit pomoc.

Filip Maleňák, autor aplikace Záchranka

Aplikace Záchranka, kterou Brňan Maleňák se svými kolegy stále vylepšuje, zaznamenala na sklonku roku 2,5 milionu stažení. Lidé, kteří si ji nainstalovali do svých chytrých telefonů, mají k dispozici nástroj, který urychlí spojení se záchranáři, usnadní třeba jejich lokalizaci nebo dá základní informace o jejich diagnózách. Navíc už funguje také v Rakousku nebo Maďarsku, kde urychlí komunikaci – třeba pomůže v překonání jazykové bariéry tím, že informuje, jakým jazykem volající mluví. A dá mu možnost některé informace zadávat v češtině.

Ani to ale není konečná. Aplikace už umožňuje z kamery v telefonu udělat prodloužené oko dispečera, jako v případě nevidomého. Teď vznikají úpravy, které by umožnily i lepší spolupráci s hasiči či policisty.

Proč a jak se aplikace Záchranka naučila rozlišovat i výstrahy týkající se počasí? Proč se jí daří právě v Jihomoravském kraji? A jak je to s tím, že je aplikace zdarma? Poslechněte si rozhovor s Filipem Maleňákem z pořadu Host Dne na Moravě.

Spustit audio

Související