Pokud voláte záchranku, svoje potíže nezveličujte, ani nebagatelizujte, apeluje ředitelka jihomoravských záchranářů

11. leden 2024

Jihomoravští záchranáři mají od prosince 2023 k dispozici moderní základnu v Mikulově. Přináší kvalitnější zázemí pro záchranáře a díky přesunu z centra na okraj města se zlepšily i dojezdové časy sanitek. Další modernizované základny budou letos otevřeny v Kyjově a ve Veselí nad Moravou.

Co se s mikulovskou základnou nemění, je přeshraniční spolupráce s Rakouskem, která funguje už osm let. „Rádi bychom měli dohodnutou podobnou přeshraniční spolupráci i se Slovenskem, tam ale zatím nejsou uzavřeny příslušné smlouvy,“ říká ředitelka Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Hana Albrechtová.

Čtěte také

V loňském roce byla otevřena zcela nová základna v Miroslavi, která vyřešila problém s horší dostupností rychlé záchranné služby v této oblasti Znojemska. Lepší by mohla být v budoucnu i situace na Olešnicku: „Tam jsme v jednání se starostou Kunštátu o zřízení nové základny,“ připomněla Albrechtová další kroky. I přesto se podle ní také v tomto regionu daří dojezdové časy dodržovat. Ty jsou dokonce lepší než například v Německu.

Kdy (ne)volat

Problémem podle Hany Albrechtové stále zůstává, podobně jako v jiných krajích, nadužívání služeb záchranářů některými pacienty, kteří si občas záchranku doslova pletou se zdravotní taxislužbou. „Týká se to například chronických obtíží, které mohou pacienti řešit v běžné pracovní době s praktickým lékařem,“ zmiňuje.

„Zákon nám určuje, že musíme vyjíždět i na takzvané stupně nižší naléhavosti. A to jsou právě ty sporné případy, kdy by pacienta k lékaři mohli odvézt třeba rodinní příslušníci.“ Zásadní podle Albrechtové je, aby pacienti operátorům na tísňové lince podávali přesné a pravdivé údaje o stavu pacienta, nijak je nezkreslovali, nezveličovali, ale ani nebagatelizovali. Jedině tak může operátor najít adekvátní řešení dané situace.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do pátku v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.