Na trati jsem potřebovala hlavně psychickou podporu, říká o 24hodinovém závodě Nikola Stračárová

14. srpen 2023

Nikola Stračárová slavila jako závodnice na kolečkových bruslích světový úspěch na slavné trati Le Mans ve Francii. Během 24hodinového závodu ujela přes 320 kilometrů a skončila na krásném 5. místě.

„Na rychlobruslařských bruslích nemáme zadní brzdu. Navíc nejsou příliš pohodlné – je to kvůli přenosu sil, aby byl odraz co nejlepší,“ vysvětluje Stračárová, která je zároveň doktorandkou na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity.

Při dlouhém závodu dostávají zabrat záda, protože závodníci jedou v předklonu. „Tento závod jsem absolvovala před deseti lety s týmem holek a skončily jsme druhé,“ vzpomíná Nikola Stračárová. Po dlouhé pauze a navíc bez intenzivního tréninku se Stračárová přihlásila do závodu s velkou konkurencí, kde jezdí lidé bez ohledu na věk – nejstaršímu účastníkovi bylo 70 let.

„Na trati je kopec i dlouhý sešup, okruh má okolo 5 kilometrů,“ popisuje trať, kterou běžně využívají organizátoři motoristických soutěží. „Ze začátku jsem si dělala zastávky po čtyřech, někdy po pěti kolech. Ke konci už to nešlo udržet, takže úplně na konci závodu jsem zastavovala po každém kole. Potřebovala jsem od mého týmu hlavně psychickou podporu.“

Jaké rychlosti dosáhla během závodu? Kdo stál za rozhodnutím náročný závod jet? Jak vypadalo zázemí mezinárodních závodů v in-line bruslení pro 3 500 závodníků? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související