Na škole Elišky Přemyslovny v Brně řeší případ hospodářské kriminality, spor nyní kulminuje na politické úrovni

25. listopad 2005

V brněnské městské části Starý Lískovec se rozhořel spor mezi tamním starostou a opozicí kvůli peněžním únikům na základních školách. Aktuálně řeší radnice školu Elišky Přemyslovny, kde měla hospodářka zpronevěřit zhruba dva a půl milionu korun. Policie začala případ prošetřovat začátkem listopadu a dotyčná se k činu přiznala. Před tím postihla hospodářská kriminalita také jinou lískoveckou školu.

Spor v současné době kulminuje a to především na politické úrovni. Podle opozičního zastupitele za ODS ve Starém Lískovci Vladana Krásného je případ hospodářské kriminality na škole Elišky Přemyslovny důsledkem pochybné a špatné kontroly ze strany radnice. "Podle mě kontrola nepřišla na něco, na co zákonitě přijít musela," tvrdí zastupitel Krásný. Tomu se ale brání starosta městské části Petr Hudlík, který uvádí, že auditoři postupovali tak, jak postupovat měli. " Problémy z toho může mít paní ředitelka, která auditorské firmě neumožnila přístup ke všem dokladům," říká Petr Hudlík.

Ředitelka školy Jarmila Wagnerová ale vinu odmítá. "V písemném závěru, který zpracovala auditorská firma, byly nějaké drobné účetnické nedostatky, ale žádné úniky tam nebyly," vysvětluje ředitelka Wagnerová. Podle starosty městské části Starý Lískovec Petra Hudlíka ale ředitelka Wagnerová vnitřní kontrolu zanedbala, proto dají návrh Radě města Brna na její okamžité odvolání. Opoziční zastupitel Krásný starostu nařknul, že celou věc úmyslně politizuje a uvádí nepravdivá fakta. Spor vyvrcholil trestním oznámením starosty Petra Hudlíka na Vladana Krásného kvůli ochraně osobnosti.

Případ zpronevěry ve škole Elišky Přemyslovny, a teď i starostovo trestní oznámení, šetří v současné době policie. Další problém, který úzce se zpronevěrou na základní škole Elišky Přemyslovny v brněnském Starém Lískovci souvisí, je stále narůstající dluh. Každým dnem totiž oněch 2,5 milionu, které měla hospodářka zpronevěřit, narůstá o tisíc korun. Radnice ale na tak vysoký dluh nemá. "Takovou velkou částkou my nedisponujeme, takže jsme dali 300 tisíc korun z rozpočtu a zbytek se bude řešit v příštím roce," doplňuje starosta Petr Hudlík.

Zůstávají tedy přece jen zarážející fakta. Jak to, že v tak malé městské části padá neustále tolik trestních oznámení? Skutečnost, že dvě ze tří základních škol ve Starém Lískovci se staly terčem hospodářské kriminality, zavinila podle starosty Petra Hudlíka nedostatečná kontrola za minulého vedení radnice. Tehdy stáli v čele ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Unie svobody. Po volbách to jsou Nezávislí demokraté, ČSSD a KSČM. Zástupci ODS a KDU-ČSL obvinění odmítají. Zdůvodňují to tak, že volby byly v roce 2002 a prokázaná škoda v roce 2004 a 2005.

autor: Gabriela Grmolcová
Spustit audio