Na příručky jsem nikdy moc nebyla, říká Hana Pokorná, která stojí za cukrárnou Mlsná holka

8. červen 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Donuty z Mlsné holky
0:00
/
0:00

Hana Pokorná si splnila svůj sen. Je Mlsná holka a přišla dobýt Brno donutem. Proměnit koníček ve svoji profesi však nebylo snadné. Pro svůj cíl musela leccos obětovat, mimo jiné i lékařskou kariéru.

Byla ve čtvrtém ročníku studia na lékařské fakultě, ale v Thajsku přišel impuls k tomu, že opustila vysokou školu a začala experimentovat se sladkými dobrotami. „Vedla jsem projekt v rámci neziskové organizace a dostala jsem se na stáž do Thajska, tam jsem strávila tři týdny v nemocnici a říkala jsem si ‚co tady dělám?‘ – nebyla jsem nadšená jako většina mých kolegů.“

Do podnikání skočila rovnýma nohama. „Neměla jsem nic vyzkoušeného, na účtu jsem měla 30 korun a nakoupila jsem si zboží jen na ten den. Neuvažovala jsem nad tím, že by to nevyšlo a hodně věcí dělám intuitivně.“ Její podnik se jmenuje Mlsná holka a nedávno se z malého prostoru v centru Brna přestěhovala o pár metrů dál.

„Donuty mají uprostřed důlek, vznikly v Americe a oproti klasickému českému koblížku obsahuje 16 surovin. Těsto donutu je hutnější a také polevy a náplně jsou úplně jiné. Vždy jsem tíhla k tomu, že bych si chtěla otevřít něco nového a svého.“

Základní směs dáme do cukrářského sáčku, z kterého nastříkáme na plech nebo silikonovou podložku a necháme aspoň 15 minut osychat

Teď nabízí její cukrárna kromě donutů také barevné makronky a dorty. Vše je dělané s láskou a z domácích surovin. „Neděláme žádné zázraky, ale děláme věci, které jsou náročné na výrobu, takže je výhodnější si je koupit, než si je vyrábět doma.“

Hana Pokorná jde svou cestou a využívá znalosti i z klasické cukrařiny. Kromě sladkého si také občas ráda pochutnává na dobrotách, které má schované ve skřínce – a to jsou klobásky a párky.

autoři: Lucie Hostačná , lop | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související