Na příručky jsem nikdy moc nebyla, říká Hana Pokorná, která stojí za cukrárnou Mlsná holka

8. červen 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Donuty z Mlsné holky
0:00
/
0:00

Hana Pokorná si splnila svůj sen. Je Mlsná holka a přišla dobýt Brno donutem. Proměnit koníček ve svoji profesi však nebylo snadné. Pro svůj cíl musela leccos obětovat, mimo jiné i lékařskou kariéru.

Byla ve čtvrtém ročníku studia na lékařské fakultě, ale v Thajsku přišel impuls k tomu, že opustila vysokou školu a začala experimentovat se sladkými dobrotami. „Vedla jsem projekt v rámci neziskové organizace a dostala jsem se na stáž do Thajska, tam jsem strávila tři týdny v nemocnici a říkala jsem si ‚co tady dělám?‘ – nebyla jsem nadšená jako většina mých kolegů.“

Do podnikání skočila rovnýma nohama. „Neměla jsem nic vyzkoušeného, na účtu jsem měla 30 korun a nakoupila jsem si zboží jen na ten den. Neuvažovala jsem nad tím, že by to nevyšlo a hodně věcí dělám intuitivně.“ Její podnik se jmenuje Mlsná holka a nedávno se z malého prostoru v centru Brna přestěhovala o pár metrů dál.

„Donuty mají uprostřed důlek, vznikly v Americe a oproti klasickému českému koblížku obsahuje 16 surovin. Těsto donutu je hutnější a také polevy a náplně jsou úplně jiné. Vždy jsem tíhla k tomu, že bych si chtěla otevřít něco nového a svého.“

Základní směs dáme do cukrářského sáčku, z kterého nastříkáme na plech nebo silikonovou podložku a necháme aspoň 15 minut osychat

Teď nabízí její cukrárna kromě donutů také barevné makronky a dorty. Vše je dělané s láskou a z domácích surovin. „Neděláme žádné zázraky, ale děláme věci, které jsou náročné na výrobu, takže je výhodnější si je koupit, než si je vyrábět doma.“

Hana Pokorná jde svou cestou a využívá znalosti i z klasické cukrařiny. Kromě sladkého si také občas ráda pochutnává na dobrotách, které má schované ve skřínce – a to jsou klobásky a párky.

autoři: Lucie Hostačná , lop | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...