Na Moravě je letos ovoce dost, Čechy mají krizi

26. červenec 2011

Ovocnáři v Čechách čekají nejhorší úrodu od roku 1984, tedy od okamžiku, kdy se údaje o sklizni ovoce začaly systematicky sledovat. Jih Moravy ale naopak letošní rok chválí. Úroda meruněk a broskví je velmi dobrá, přijatelně by měly dopadnout i jádroviny, tedy jablka a hrušky.

Pěstitelé jsou spokojení. V jihomoravských sadech se letos urodilo dost meruněk i broskví, na trhu je po nich navíc poptávka. „O naše zboží je velký zájem. Musíte mít kvalitu a cílové obchodníky, kteří to hned nabídnou,“ dodává Jan Krejčiřík, pěstitel meruněk z Velkých Pavlovic.

Odbyt mají zajištěný například i Sady Velké Němčice. „Výhodou je to, že meruňky pěstujeme výhradně ekologicky,“ říká šéf společnosti Roman Loskot, „naším odbytištěm je zpracovatelský průmysl, do hypermarketů vůbec nedodáváme.“

Oba zkušení pěstitelé se ale shodují, že bez dotací by jejich firmy prosperovaly jen těžko. Jak připomíná Jan Krejčiřík, náklady neustále stoupají a ceny je stále nepokrývají: „Stoupá cena chemie i nafty. A tlačí nás také levné dovoz z ciziny. Loni jsme byli kvůli počasí závislí jen na dotacích.“ Stejnou zkušenost mají i v Sadech Velké Němčice. „Nebýt dotací, tak je řada roků v ovocnářství prodělečných,“ tvrdí ředitel Roman Loskot.

Spustit audio