Na Mendelově univerzitě testují přírodní doplněk stravy, který pomáhá závodním koním s regenerací

Ostropestřec mariánský je bylinka známá pro své regenerační účinky. Pomáhá hlavně při léčbě jaterních onemocnění. Vědci z brněnské Mendelovy univerzity teď zkouší léčivku využít také jako doplněk stravy pro závodní koně. V důsledku dlouhodobé fyzické zátěže zvířata často trpí řadou zdravotních problémů. První výsledky výzkumu ukazují, že právě ostropestřec by jim mohl od některých potíží ulevit.

Vědci z Mendelovy univerzity zkouší využít ostropestřec jako doplněk stravy pro závodní koně

„Jednomu z našich pokusných koní jsme podali naši speciální granulovanou směs s ostropestřecem. Denní dávka jsou dva kilogramy a podává se kilogram ráno a pak kilogram večer.“ S Hanou Dočkalovou z Agronomické fakulty stojíme uprostřed jezdecké stáje v Našiměřicích na Znojemsku. Kolem je přes 20 koní. Věnují se hlavně parkurovému skákání. Účinky granulí ale vědci testují například také na zvířatech, která se účastní závodů koňských spřežení.

„Fyzická zátěž je různá. Je to podobné jako u člověka. Máme silovou fyzickou práci, dalo by se říct anaerobní na kyslíkový dluh, a potom máme dlouhodobější fyzickou zátěž, kterou udýcháme.“

Dlouhodobá fyzická zátěž vede u koní k poškození jaterních buněk nebo kosterní svaloviny. Negativně působí také na metabolismus zvířat. První výsledky testů teď ukazují, že látky obsažené v semenech bylinky dokážou koně před částí zdravotních problémů úplně ochránit.

„Ostropestřec mariánský (odrůdy Mirel) by mohl sloužit jako prevence vzniku zdravotních problémů souvisejících právě s fyzickou zátěží. Co jsme prováděli výzkum, tak se nám projevilo na krevních biochemických parametrech, že u sledovaných koní, kteří dostávali ostropestřec, oproti těm koním, kteří ostropestřec nedostávali, dokázal jejich organismus mít po fyzické zátěži nižší hodnoty neesterifikovaných mastných kyselin. Zároveň u těchto koní došlo k rychlejšímu návratu stresového hormonu kortizolu do klidových hodnot. Koně se rychleji vyrovnávají se stresem spojeným s fyzickou zátěží.“

Ostropestřec mariánský

Zdravotní stav koní monitorují vědci pomocí fitness hodinek a hrudních pásů. „Hrudní pás zapneme kolem hrudi. K tomu jsou potom klasické fitness hodinky, mohou se třeba připnout k uzdečce.

Pro nás nejdůležitější je měření intenzity srdečního tepu. Sledujeme, jestli pokusní i kontrolní koně mají stejnou fyzickou zátěž. Zároveň můžeme vysledovat, jestli pokusní koně budou fyzickou zátěž zvládat lépe. Tedy bude se jim s postupem času snižovat tep.“ Podle Dočkalové by se ostropestřec mohl v budoucnu přidávat do krmiva nejen koním, ale i dalším hospodářským zvířatům, která bývají často vystavena stresovým situacím.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Související