Muzikant Tony Joch: Když propadám beznaději, že mi psaní písničky nejde, stačí si počkat

28. červenec 2021

Středa – muzikantů třeba. Apetýtový seriál přináší dalšího hudební hosta, kterým je tentokrát muzikant a zpěvák Tony Joch, který má na svém kontě úspěch na hudebních cenách ve stylu country.

„Ve vzpomínkách se vracím k babičce, která pocházela ze Slovácka. Snad i díky tomu pro nás byla nepřebernou studnicí krásných písní. Je možné, že někde tam se zrodila moje láska k hudbě. Lidovky mám rád dodnes – první píseň, kterou jsem dokázal zazpívat celou, tak tu mě naučila právě babička,“ vypráví rodák ze Svitav Tony Joch.

Na sólovou dráhu se vydal Joch až po čtyřicítce. Svou zásluhu na tom měl i frontman skupiny Kamelot. „S Romanem Horkým se známe už dlouho. Když už jsem psal vlastní písně, tak jsem občas nějakou zahrál, většinou až k ránu. Roman nějaké písně slyšel, a když jsme se jednou loučili, tak mi říkal, že bych s tím měl jít mezi lidi. Pak jsme se nějakou dobu neviděli, volali jsme si a pak mi oznámil, že budu hrát na festivalu v Mohelně. Chvíli jsem protestoval, říkal, že jsem nikdy nezpíval na mikrofon, ani nemám kapelu. On to ukončil slovy: ‚Pokud se chceš naučit plavat, tak já tě do té vody hodím!‘,“ říká Joch o spolupráci s kolegy z hudební branže.

Jaké je jeho nové album, které nese název Na stopu, a jaká témata se objevují v textech? Poslechněte si celý rozhovor Jarky Vykoupilové, ve kterém zazní i písničky ze zmiňovaného alba.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související