Muzejníci odkryli tajemství Muchovy opony. Podívejte se!

Opona, kterou pro ochotníky z Doubravice nad Svitavou namaloval Alfons Mucha, je opravená. Ani odborníci o ní roky nevěděli, teď ji jako jedni z prvních viděli členové Muchovy rodiny.

V Doubravici měli oponu roky za ztracenou. Na stopu k ní navedl evidenční list sbírek Muzea Boskovicka.

Členové doubravického Sokola oponu muzeu věnovali v roce 1938, aby ji zachránili před možným zničením. Motiv, vykládaný tehdy jako Libuše věštící slávu Praze, mohl být nastupujícím nacistům trnem v oku.

John (vlevo) a Marcus (uprostřed) Muchovi si prohlédli dílo Alfonse Muchy z Doubravice v Muzeu Boskovicka.

Podle doubravické kronikářky Evy Sáňkové byl šok, když se podařilo oponu objevit. Tradovalo se, že byla za druhé světové války zničená.

Dnes si už restaurovanou oponu prohlédl malířův vnuk John a jeho pravnuk Marcus.

„Chápu, že lidé při pohledu na ni mohli o autorství Alfonse Muchy diskutovat,“ potvrdil John nad oponou, která má rozměr asi 2,5 krát 4,5 metru. Původně byla připravená pro návštěvníky loni na jaře, její zpřístupnění ale zhatila koronavirová opatření.

Zápis dokládá, jak se opona do muzejních sbírek dostala.

Restaurátor Igor Fogaš potvrdil, že konopné plátno tvořící podklad nebylo v dobrém stavu. Při odstraňování pozdějších zpevňujících vrstev našel v podkladech i Muchův podpis a záhadu definitivně rozluštil.

Boskovické muzeum nabídlo možnost oponu trvale vystavit v Doubravici. Tam ale přemýšlejí, jestli by bylo bezpečné mít unikát vystavený. Zvažují, že by nechali vyrobit a vystavili kopii.

Opona, kterou pro sokolské ochotníky z Doubravice namaloval Alfons Mucha

Doubravická opona nese podle jedněch motiv kněžny Libuše věštící slávu Praze, další odborníci v ústřední postavě vidí Auroru (Jitřenku) jako symbol svítání a obrození. Na hrubém plátně je panorama Hradčan, silueta Národního divadla a další ženské postavy, zřejmě Múzy. Mucha dílo pro Doubravici vytvořil proto, že se přátelil s několika tamními obyvateli a několikrát tam pobýval. Malý kousek opony chybí zřejmě od chvíle, kdy ji sundali.

autoři: Alena Hesová , Miloš Šenkýř | zdroj: Český rozhlas Brno
Spustit audio

Související