Epopej se vrací „domů na návštěvu“. Poslouchejte jedinečný přenos a vyzkoušejte v kvízu, co o ní víte

6. září 2021

Pět let by měla Slovanská epopej zůstat v Moravském Krumlově – ve městě, kde ji před lety zachránili. Český rozhlas Brno chystá přímo od ní vysílání s jedinečnými hosty včetně Johna Muchy.

Epopej je v Krumlově k vidění od poloviny prázdnin, ale oficiální otevření ji čeká až v pátek 10. září. A doslova v předvečer otevření se přímo od pláten ozve i Český rozhlas Brno. Nová expozice je zčásti ve stejných prostorech, ale přesto je jiná. Jak se proměnila? A co to znamenalo pro krumlovský zámek?

Slovanskou epopej tvoří dvacet velkoformátových pláten, na nichž Alfons Mucha zachytil okamžiky z dějin slovanských národů. Epopej tvořil v letech 1912 až 1926, posléze plátna předával Praze. Splnění podmínky daru, že Praha postaví vhodné prostory, je dodnes předmětem právních sporů. Po roce 1950 poničená plátna zachránili a zrestaurovali v Moravském Krumlově, kde je od roku 1963 vystavovali. Nyní se po desetileté pauze do Moravského Krumlova vracejí zapůjčená, a to na pět let.

Moravský Krumlov sice oficiálně plátna na pět let hostí jako zápůjčku od hlavního města Prahy, ale protože v něm strávila většinu své existence, jsou v něm vlastně doma.

Speciální vysílání

K mikrofonu s Jarkou Eliášovou zasedne mimo jiné John Mucha, vnuk malíře Alfonse Muchy. A možná přímo u pláten prozradí, na kterém z nich je postava, k níž stál modelem jeho otec Jiří. A dokonce tam najde i podobu svého dědečka.

A spolu s Johnem Muchou přijde i jeho syn Marcus, který také muchovské tradici propadl. Studoval v Cambridge, Londýně i v Tokiu, mluví kromě angličtiny či češtiny také japonsky, francouzsky a korejsky. A v Americe spolupracuje třeba s hercem Morganem Freemanem.

Speciální vysílání přiblíží i ženu, pro kterou se epopej v Krumlově stala součástí života – Marii Makovičkovou. A řeč přijde také na muchovské stezky. Jak na ty u Krumlova a Ivančic, které už fungují, tak na ty chystané, které povedou i za dalšími stopami Alfonse Muchy na Moravě.

Vysílání se uskuteční 9. září od 10 do 12 hodin. A už teď si můžete ve kvízu vyzkoušet, co o Slovanské epopeji víte. Za správnou odpověď dostanete vždy bonusové doplnění.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.