Opona namalovaná Alfonsem Muchou ležela v muzeu léta bez povšimnutí

V Muzeu regionu Boskovicka se podařilo najít oponu, kterou namaloval Alfons Mucha.

V depozitářích muzeí se dají občas najít vzácné předměty, o kterých dlouhou dobu nikdo nemá tušení. To se teď přihodilo v Muzeu Boskovicka. Zcela náhodou se ukázalo, že v jeho sbírce ležela bez povšimnutí opona, kterou kdysi namaloval světoznámý malíř Alfons Mucha pro sokolské ochotníky z Doubravice nad Svitavou.

„Opona tady v depozitáři ležela dlouhá desetiletí bez toho, že by její autor byl znám,“ říká historik Muzea regionu Boskovicka Petr Vítámvás. Původ díla mu pak pomohla objevit zmínka ve starých evidenčních listech.

„Spíše náhodou jsem objevil záznam z konce 30. let, přesně z roku 1938, kde se píše, že muzejnímu spolku v Boskovicích darovala oponu sokolská jednota v Doubravici, a že autorem této opony je Alfons Mucha,“ dodává Vítámvás.

Opona o rozměrech asi dva a půl krát čtyři a půl metru nese motiv kněžny Libuše věštící slávu Praze. Na hrubém plátně je viditelné panorama Hradčan, silueta Národního divadla a další ženské postavy. Pro fakt, že autorem opony je Alfons Mucha, svědčí i podrobný popis, který se na základě svědectví pamětníků objevil před pětatřiceti lety v tisku a také to, že malíř v Doubravici nad Svitavou pobýval.

„V Doubravici byl učitelem jeho přítel ze studií v Brně Julius Stantejský, se kterým se velice skamarádili, Alfons Mucha jej v Doubravici občas navštěvoval, dokonce mu byl při jeho svatbě za svědka,“ doplňuje historik.

S oponou údajně zatopili

Plátno je teď v dílně restaurátora, který provádí základní ošetření a analýzy. To, že sokolští ochotníci v Doubravici nad Svitavou kdysi oponu od Alfonse Muchy vlastnili, se v městečku vědělo. Nikdo už ale netušil, že by se mohla zachovat až do dnes.

„Všichni byli přesvědčení o tom, že se opona ztratila. Zřejmě nezůstal nikdo, kdo byl u toho, když se opona odvážela do Boskovic. Dokonce bývalá kronikářka mi řekla, že ona viděla oponu smotanou na vozíku, když odváželi smetí, jedna paní vzpomínala, že oponu někdo spálil, když neměl čím topit. Celá Doubravice byla přesvědčená o tom, že opona prostě není,“ konstatuje doubravická kronikářka Eva Sáňková.

V Doubravici se divadlo hrálo v dnes už neexistující obecní hospodě, která stávala na dnešním náměstí Svobody, kde je teď obchod. A proč se opona dostala do boskovického muzea?

„Opona má hodně národní motiv a myslím si, že Sokoli měli strach z toho, co bude. Bylo to těsně před druhou světovou válkou. Aby se opona zachovala, předpokládali, že bude nejjistější, když bude ukrytá v muzeu,“ vysvětluje Sáňková.

autor: Michal Záboj
Spustit audio