Mrkev nejen na lepší zrak. Je i praktickým pomocníkem v domácnosti
Mrkev je snad jediná zelenina, která má příjemně nasládlou chuť a k tomu obsahuje vitamíny C, D, E. Nejvýznamnější je beta karoten a vitamín A, tolik potřebný pro zdravý zrak.
Mrkev je močopudná a projímavá, její vláknina podporuje vylučování cholesterolu a posiluje imunitní systém.
Chuť starší mrkve zlepšíte povařením v pomerančové šťávě, do níž přidáte kapku oleje. Ovšem mrkev je i výborný praktický pomocník. Nevěříte? Rozpálený tuk na pánvi nebude prskat, pokud k němu přidáme kolečka syrové mrkve. Zápachu z nože se zbavíme tím, že pokrájíme mrkev.
Věděli jste, že vařená mrkev má o třetinu více antioxidantů a dokonce je stravitelnější než mrkev syrová? Díky tepelné úpravě tělo dokáže vlákninu lépe zpracovat.
Mrkev na krásu
Maska na omlazení se skládá z nastrouhané mrkve a 1 bílku, který ušleháte dotuha. Nechte ji působit 20 minut.
Proti vypadávání vlasů si připravte domácí masku z mrkve: 3 nastrouhané mrkve naneste na kořínky vlasů a nechte 20 minut působit, potom si vlasy umyjte šamponem.
Pokud vám praská kůže na rukou či nohou, udělejte si obklad ze šťávy z mrkve. Když už je řeč o šťávě – ideální množství mrkvové šťávy je 200 ml denně. Tohle popíjení vám urychlí zhnědnutí pokožky po opalování a brání také vysoušení pokožky.
Související
-
Nechcete, aby se vám mrkev mrcasatila? Záleží na správné zálivce
Mrcasatost mrkve, to je pojem, který se běžně užívá mezi zahradníky. Pokud se kořen mrkve rozdělí na několik tenkých konečků, může se jednat právě o mrcasatost.
-
Celer, mrkev, petržel a jejich léčivé účinky
K zimnímu období patří konzumace kořenové zeleniny. Tentokrát se jí věnujeme z pohledu bylinkářky. Dozvíte se jaké léčivé účinky mají celer, mrkev, petržel nebo tuřín?
-
Mrkvový makovec plný zdravých surovin. Vláčný dezert upekla Romana Matýsová
V každé rodině mají oblíbené bábovky, buchty nebo koláče. Mrkvový makovec patří mezi populární moučníky u Romany Matýsové ze Zruče-Sence na Plzeňsku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.