Mořské ryby na talíři. Obalujte je jen v mouce, a pokud je vaříte, přidejte kapku octa!
Mořské plody a ryby obecně se pyšní vysokým obsahem omega 3 mastných kyselin, které jsou prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Do jídelníčku bychom je tedy měli zařazovat pravidelně.
Osolené ryby před smažením vložte do ubrousku, malinko přitlačte, aby vsáknul vlhkost. Mořské ryby obalujte vždy jen v mouce. Pokud se chystáte rybu vařit, dejte do vroucí slané vody trochu octa – maso získá skvělou jemnou chuť.
Vykuchaného kapra nechte celý den ve vodě, kterou několikrát vyměníte, druhý den ho osolte a nechte ho před dalším zpracováním ještě dvě hodiny uležet v chladu.
Pokud vám vadí rybí pachuť, naložte před dalším zpracováním porce ryby do nádoby s citrónovou šťávou, mlékem anebo směsí octa a vody a nechte ji tam alespoň 30 minut.
Související
-
Kvalitní mořská ryba z mrazáku je lepší než pseudo čerstvá. Podmínkou je mrazit šokem
Každý Evropan sní v průměru dvacet kilogramů ryb za rok. Česká republika je ale v tomto případě ostudou Evropy. Za rok sní každý z nás v průměru maximálně 5-6 kg ryb.
-
Češi jsou národem rybářů. Na talíři nám ale ryby příliš nevoní
Jsme národem rybářů. Je to dané tím, že rybářství má u nás velmi dlouhou a bohatou tradici. Český rybářský svaz sdružuje 264 000 rybářů, z toho je 11 000 žen.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.